Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Összegzés: idén is kevesebb turista jött

Az idegenforgalmi főszezon statisztikai összegzése később készül el, de már most biztos, hogy az idén tovább csökkent a külföldi vendégek száma. A vendégek száma csökkent, a rendezvényeké azonban emelkedett.

Ez egyben azt is mutatja, hogy a turisztikai ipar egyelőre nem találta meg Magyarország csökkenő népszerűségének ellenszerét. A Balaton környékén például több mint ezer program zajlott, és a budapesti rendezvényszervezők sem tétlenkedtek, de ez is kevésnek bizonyult.

A nemzetközi vonzerővel bíró események közül az egyik legfontosabb a Sziget Fesztivál, amelynek jelentősége csak évekkel később mutatkozik meg az idegenforgalomban, amikor a mostani hátizsákos külföldi egyetemisták esetleg családostul térnek vissza Budapestre nosztalgiázni, miként a keletnémetek hajdani fiatal koruk hangulatát felidézni a Balatonhoz – fogalmazta meg Kardos Endre, a Budapest-Közép-Duna-vidéki Regionális Marketingigazgatóság vezetője. Nosztalgiázó azonban kevés volt: a magyar turisztikai piac meghatározó vendégei, a németek az idén távol maradtak.

A Tisza-tónál az idén a szállásadók előzetes jelzései alapján körülbelül tíz százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma és 6-7 százalékkal a forgalom. Igaz, a vendégkör nyolcvan százaléka belföldi, de ezt arrafelé korántsem bánják, hiszen a magyarokat is jó vendégnek tartják – mondja Molnár Anita, a Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda igazgatója.

Májusban 46 százalékos belföldi forgalomnövekedésről szólt a statisztika, ami még fél évkor is 19 százalékos növekedést jelzett. A németországi gazdasági nehézségek azonban itt is érzékeltették hatásukat: a rendszeresen visszajáró horgászturisták éppen ahhoz a társadalmi csoporthoz tartoznak, amelynek most nem futotta külföldi nyaralásra.

A horvátok rekordtömegeket vonzó tengerével ellentétben a magyar tenger az idén sem talált magára, illetve jól fizető külföldi vendégkörre. Hivatalos adatok híján Kovács Miklós, a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője a hajózási részvénytársaság és a szállodák, kempingek jelzéseiből következtet a várható eredményekre. Augusztus 20-ig a Tihany és Szántód között közlekedő kompon 7,7 százalékkal kevesebb személy és 3,8 százalékkal kevesebb jármű utazott. A déli parti kempingek 5-6 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, ezen belül azt, hogy húsz százalékkal kevesebb német vendég érkezett. A déli parton üzemelő szállók többsége a tavalyival megegyező vagy annál csak némileg gyengébb szezont zárt, miközben az északi parti nagy hotelek az előző évinél 5-6 százalékkal kisebb forgalmat jeleztek. A korábbinál kevesebb német kempingezett az északi parton is, ahol azonban több holland és dán turista fordult meg.

A Balaton partján az országos átlaggal megegyező statisztikai adatokra számítanak. Jószerével az egyetlen pozitívum az, hogy a magyar vendégek aránya egy év alatt 35-ről 40 százalékra nőtt, az üdülési csekkes nyaralók tehát szívesen választják úti célul a régiót. Pozitívumnak számít az is, hogy a szolgáltatók, azaz a vendéglősök és a szállásadók vagy egyáltalán nem emelték áraikat, vagy csak az infláció körüli mértékben tették azt.

A nagyjából tavalyi szinten maradt árak azonban nem tudták idecsalogatni a németeket. A projektiroda igazgatója egyúttal cáfolta, hogy a pánikszerű német ingatlaneladásokról elterjedt hírek igazak volnának. Mint mondta, csupán annyi történt, hogy a korábbi vásárlási láz lecsengett, s a külföldiek egymás között adnak-vesznek. A balatoni főszezonról majd a júliusi és az augusztusi statisztika mond a legtöbbet, hiszen hiába ismertek már az első félévi adatok, a tó partján június végéig csak a forgalom egyharmada jelentkezik.

Várhatóan Budapest idei nyara is gyengébb eredményeket hoz a tavalyinál. A főváros idegenforgalmi eredményein kivételesen nem a német, hanem a japán, az amerikai és az izraeli turisták távolmaradása látszik majd meg. A fővárosi turisztikai marketingigazgatóság vezetője szerint a tengerentúli turisták elmaradását nem lehet pusztán a terrortól való félelemmel magyarázni, hiszen a számukra ugyancsak légi úton megközelíthető Prágából nem hiányoztak.

Budapest igazi szezonja hagyományosan őszre, a városlátogató, gyógy- és konferenciaturizmus időszakára esik. A nyarat az egyre több nívós és vendégcsalogató rendezvénynek köszönhetően sikerült azért átvészelni – attrakciók nélkül ugyanis ma már a legszebb várost sem lehet eladni. A Dunakanyar gyenge pontja éppen a megfelelő számú és nagyságrendű programok hiánya – jelezte Kardos Endre –, hiszen a festői panorámát megcsodálni önmagában nem elég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti vigasságok: a szőlő és bor ünnepe

A hét végén megyeszerte sokan szüreteltek, azután pedig még többen vigadtak. Nem panaszkodhattak a… Tovább olvasom