Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

ÖsszegzQ munka

a mqegyetemi katasztrófáról

Lajtai József (70 éves) soproni tqzoltó alezredes, nyugállományú parancsnok harmincoldalas anyagot állított össze a tavaly augusztus 8-án, a budapesti Mqegyetem alagsori lQterén bekövetkezett tqzzel kapcsolatban. Az értekezés részleteit szakmai folyóirat is közölni fogja.
– A halálos kimenetelq budapesti lQtéri tqz körülményeit tisztázó bizottság tqzmegelQzési vizsgálatában egyebek mellett megállapítja: az adott helyszínen a közlekedési, menekülési útvonalak leszqkültek. Például a lQtérhez vezetQ folyosószakaszon szabálytalanul tároltak számítógépeket, székeket – kezdte Lajtai József nyugalmazott soproni tqzoltóparancsnok, akit – mint mondta – még napjainkban is sokan megállítanak az utcán, mi történhetett akkor Budapesten. – Minden erre vonatkozó dokumentumot összegyqjtöttem, lejegyeztem, videóra vettem, tqzmegelQzési szakértQként tanulmányoztam. Az ezekbQl levonható következtetések összegzéseként született meg a tanulmány. A szakmai bizottságok számos hiányosságot tártak fel a használati szabályok érvényesülése vizsgálatakor, de számomra a legkülönösebb, hogy soha, sehol nem említették a Mqegyetem lQterével kapcsolatban a tqzvédelmi szabályzat vagy a tqz-

riadóterv meglétének kérdését. Pedig a szóban forgó budapesti egyetem lQtere igazi labirintus. Még megdöbbentQbbnek tqnik, hogy mint kiderült, az egyetem alagsorában lévQ füstelszívót lekapcsolta valaki, amikor az ottani sportolók hozzáfogtak az oltáshoz. Úgy vélem, nem történt volna tragédia, ha az egyetem kellQ helyismerettel rendelkezQ mqszaki gárdája tqzvédelmi riadótervvel fogadja a tqzoltókat, s nem csak a lövészet vezetQje ajánlja fel, hogy levezeti Qket a tqzfészekhez.
– Összegezve a nagy tanulság: mindig és mindenütt a tqz megelQzésére kell fektetni a hangsúlyt, hogy adott esetben a gyakorlatban is alkalmazni lehessen az elméletben már kidolgozottat – zárta Lajtai József, Sopron egykori tqzoltóparancsnoka, tqzvédelmi szaktanácsadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint pénzbehajtás zajlik Magyarországon

Magyarországon ma egyetlen reform sem zajlik, csak pénzbehajtás van - mondta Orbán Viktor a Fidesz Jövőnk című konferencia sorozatának februári témáját lezáró rendezvényén, A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által reformnak nevezett változtatások valójában nem vezetnek el egy jobb minőségű élethez. Tovább olvasom