Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Összehozza a családot a recesszió?

Egy frissen közzétett brit közvélemény-kutatás eredményei szerint a recesszió akár pozitív hatással is lehet a családok életére.
Egyre többen úgy próbálják ugyanis költséghatékony módon megoldani az étkezéseket, hogy a család tagjai együtt és egyfélét esznek.

A többség hetente többször együtt étkezik

Az Oxford University és a YouGov közös kutatásának eredményei szerint egyre több brit család választja az otthoni étkezéseket, hogy ezzel is csökkentsék kiadásaikat. A válaszadók közel ötven százaléka mondta ugyanis, hogy a korábban megszokottnál kevesebbet járnak étterembe, hogy a családi költségvetést szinten tudják tartani.

A felmérés során megkérdezettek 67 százaléka állította, hogy hetente legalább három alkalommal együtt eszik a család, ráadásul a válaszadók közel fele esetében ez mindennapos jelenség. A családok életében az esti étkezés az, amelyet a legnagyobb arányban együtt fogyasztanak el. Ötből négy szülő mondta ugyanis azt, hogy gyermekeik a vacsorát legalább az egyik, de gyakran mindkét szülő társaságában költik el.

A gyakoribbá váló otthoni étkezés a családtagok által együtt töltött idő mennyiségére is érezhető hatással van. Hatból egy válaszadó szerint ugyanis az utóbbi időben jelentősen megnőtt az az idő, amelyet egymás társaságában töltenek.

Spórolnak az étkezésen

A felmérés során megkérdezettek közel 60 százaléka mondta hogy az elmúlt fél-egy évben gyakrabban vásárolt félkész, előre fagyasztott ételeket, mert véleménye szerint ezek kifizetődőbbek. Mindemellett a válaszadó szülők negyede a spórolási szándék jegyében igyekszik elérni, hogy a család tagjai ugyanazt egyék, továbbá 36 százalékuk jobban odafigyel arra, hogy az elkészített étel ne vesszen kárba.

Viccelődnek és tévét néznek evés közben?

A felmérést készítő kutatók szerint a kulturált étkezési szokásokra vonatkozó értékítéletek változóban vannak. Bár a megkérdezettek 95 százaléka úgy véli, számít, hogyan viselkednek a családtagok az ebédlő asztal mellett, sokan közülük meglehetősen megengedő attitűdöt vallanak. Mintegy 40 százalékuk tartja csak udvariatlannak az asztal mellett elhangzó disznó vicceket, vagy a testi, biológiai funkciókra vonatkozó megjegyzéseket.

A válaszadók mintegy kétharmada továbbra is az asztal mellett étkezik, de csak tízből négy ember véli úgy, hogy ki kell kapcsolni a tévét, amíg a család eszik, és közel ugyanannyian vannak, akik az ebédet, vacsorát a televízió előtt ülve fogyasztják el.

Olvasóink írták

  • 1. Yucca 2009. augusztus 20. 10:52
    „Nálunk a közös és egyformát evés mindig természetes volt, -- engem így neveltek, szoktattak, és én is a gyerekeimet. A konyhában a normálisan megterített asztal mellett viszont nincs tévé, az oda nem való. Én ezt is természetesnek tartom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáldották, majd ellopták a pénzt

Megáldották, majd ellopták egy 80 éves asszony pénzét egy, a rétsági kapitányság területén lévő… Tovább olvasom