Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Összekapcsolná az adatbázisokat az NBH

A különféle adatbázisok összekapcsolásával tenné hatékonyabbá a feketegazdaság elleni harcot a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH).
Nagyobb figyelmet kéne fordítani szerintük az adózók pontosabb nyilvántartására; ennek érdekében az összes magyar állampolgárt univerzális személyazonosító jellel kéne ellátni - olvasható az NBH napokban megjelent, 2008-as évkönyvében.

Az adatbázisok közötti átjárhatóság hiánya az NBH szerint hozzájárul a szürke- és feketegazdaság fennmaradásához, mivel a jövedelem, az adó- és járulékbefizetés, az egészségbiztosítási jogviszony, illetve az állami nyilvántartásokban szereplő vagyon nem vizsgálható együtt.

A szürke- és feketegazdaságban keletkező adózatlan jövedelmet jelenleg 3-5000 milliárd forintra becsülik, így a kieső állami bevétel évente ezermilliárdos nagyságrendű lehet.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. április 20. 22:11
  „Marhára nem erről szól a cikk. Működik minimum 20 fajta rendszer amik egymással nem kompatibilisek, ezért nem is használhatóak együtt. Ennek áthidalására akarnak egy rendszert ami áttekinthetőbb. Csak az a gáz hogy a létező összes emberre lebontva és visszamenőleg ez olyan mennyiségű adat hogy brutális dolog szinkronba hozni.
  Csak hogy érzékeltessem a káoszt: egyetlen hivatalban két különböző rendszer működik amiben egy ember különböző adatai vannak. Egyikben is más és a másikban is. Más típusú adatok. Képtelenség bármilyen párhuzamot meglátni benne. És nem is ez a leggázosabb hivatal.”
 • 3. bambinaXX 2009. április 20. 13:47
  „nem biléta - van adókártya Ember!!
  Az a hihetetlen, hogy ez most jut eszükbe - nem 15éve.. szánalmas volt az is,hogy TBkártyát és ezzel ellátást kapott mindenki, az is, aki nem volt "befizető".. Nálunk elég borzasztó az adózási morál, kritikátlan.
  persze, hogy magasak az adók. nagyobb ellenőrzéssel és alacsonyabb adókulccsal javítható lenne az arány..”
 • 2. garbon 2009. április 20. 12:09
  „Igen úraim mint marhákat el kell látni billétával, mert csak igy lehet azonosítani az embereket. Még az is hülye
  akinek ilyen vagy hasonló gondolat megfordul a fejében önmagát minősiti az NBH .”
 • 1. KamuNeni 2009. április 20. 08:07
  „Nem azt hanem egy nyugati adozasi rendszer kellene mert csak az fel az atverestol aki maga is atver mindenkit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami gondozásba adnám a gyerekem...

Három hét alatt három család jelentkezett a veszprémi gyámhivatalnál: a szülők anyagi okokra… Tovább olvasom