Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Összeszólalkozott Szaddám Huszein a bíróság elnökével

Rövid időre félbeszakították Szaddám Huszein hétfőn folytatódott perének televíziós közvetítését, miután a volt iraki elnök összeszólalkozott a bíróság elnökével. Korábban úgy volt, hogy a tárgyalást elhalasztják, mert a védők nem akarták folytatni a munkát azután, hogy két társukat megölték.
Szaddám Huszein arra panaszkodott Rizkar Mohammed Amín főbírónak, hogy elvették tőle tollát és papírját, illetve "a megszállók" beavatkozására célzott. "Miért kobozzák el papírjaimat és tollamat, amikor szükségem van rá? Hogyan védjem így magam?" - kelt ki magából a hatalmától megfosztott diktátor.

A bíró előtte rákérdezett, hogy mivel magyarázza kis késését. "Bilincsbe verve vezettek az ajtóhoz. A vádlottat nem vezethetik elő béklyóban" - mondta Szaddám Huszein, sérelmezve egyúttal, hogy négyemeletnyi lépcsősoron kellett felkaptatnia, mert a lift nem működött.

"Tájékoztatni fogom a rendőrséget panaszairól" - válaszolta a főbíró higgadtan és nyugodtan, akárcsak a per első tárgyalási napján, október 19-én Szaddám Huszein akkori szóáradataira.

"Nem azt akarom, hogy tájékoztassa őket, hanem azt, hogy utasítsa őket" - vágott vissza Szaddám. "Ezek támadók és megszállók, és magának parancsolnia kell nekik". A tárgyalást félórás késéssel közvetíti az iraki televízió éppen olyan megfontolásból, hogy a kínos részleteket kiszűrhessék az adásból.

A Huszein elleni perben bizonyítékként bemutatták az első videofelvételt. A képsorokon az egykori diktátor 1982-ben látható, közvetlenül a dudzsaili merényletkísérlet után. Szaddám a megsárgult felvételen, amely a BBC régi dokumentációjából közül került elő, a falu lakóinak kikérdezésekor látható és hallható.

A CNN amerikai hírtelevízió angol fordítása szerint Szaddám Huszein a kikérdezések után megparancsolta biztonsági embereinek: "válogassátok szét, és hallgassátok ki őket".

Szaddám Huszein biztonsági szolgálata a kudarcba fulladt merénylet után mészárlást hajtott végre a síita faluban, a hétfői tárgyalási napon tanúkat hallgatnak meg a vérengzésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekmelegítő délután

Az újabb és sokakat gazdagító baráti kör megszületésének ötlete és dédelgetése egy nyári… Tovább olvasom