Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Összevonják a határőrséget és a rendőrséget?

Leépítés követi a határőrség és a rendőrség összevonását. A 3-4 ezer embertől válnának meg a folyamat során, és 20-22 milliárd forintos megtakarításra számítanak. Ezt mindet fejlesztésekre költenék. Az összevonásra a schengeni bővítés miatt kerül sor, az erről szóló, hamarosan elkészülő törvénytervezetet várhatóan az ellenzék is támogatja.
Három-négyezer fős leépítésre és 20-22 milliárdos megtakarításra lehet számítani a határőrség és a rendőrség összevonása kapcsán. A hamarosan a kormány elé kerül az erről szóló törvénytervezet. A leépítések egyszeri költségét nyolcmilliárdosra becsülik, de a schengeni csatlakozás után feleslegessé váló határőrségi ingatlanok eladásától hárommilliárdos bevételt is várnak.

A két szervezet összevonása nem takarékosságból, hanem a schengeni bővítés miatt történik. Több mint ezer kilométeres határszakaszon szűnik meg ugyanis a határellenőrzés. A rendvédelem költségvetését nem csökkentik, a felszabaduló erőforrásokat fejlesztésekre fordíthatják. Az összevonással várhatóan hatékonyabb lesz a működés, átláthatóbb a szervezet, kevesebb vezető kell majd, megszűnnek a párhuzamosságok, egységesítik a bűnüldöző, közrendvédelmi, határőrizeti, illetve idegenrendészeti hatásköröket - mondta a Kondorosi Ferenc az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára. Az államtitkár szerint az elkerülhetetlen leépítéseket a természetes fluktuáció megoldja, ezért senkinek nem kell távoznia, mindenkinek a munkájára számítatnak.

Az összevonáshoz módosítani kellene az alkotmányt és a kétharmados rendőrségi törvényt is. Az ugyancsak minősített többséggel elfogadott határőrizeti törvényt hatályon kívül helyeznék. Az ellenzék támogatása nélkül ez nem megy, de Kondorosi szerint van esély a megegyezésre, már a kilencvenes évek elején is készültek tervek az integrációra, később Orbán Viktor kabinetje is dolgozott hasonló javaslaton. Folyamatosan kapcsolatban állnak az ellenzék szakértőivel, és lesz ötpárti egyeztetés is. A lap szerint az ellenzék - az eddigi nyilatkozatok szerint - nem zárkózik el az összevonástól, ha nem vonnak ki forrásokat a rendvédelemből.

Az új szervezetben a rendőrséget rendőr-főkapitányságokra, kapitányságokra és határrendészeti kirendeltségekre osztják majd fel. Jövő januárra a húsz jelenlegi főkapitányságból várhatóan hetet faragnak, az összevonás után az új szervezet második embere határőr lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csornán sincs csoda

Csornán Horváth László helyett az ifjúsági együttes korábbi trénere, Varga Péter lett a… Tovább olvasom