Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Összezsugorodott a textilipar

Teljesen átrendeződött a megye könnyűipara. A hajdani nagy textilüzemek nagy része eltűnt.

Teljesen átrendeződött az elmúlt  évtizedekben a megye könnyűipara. A hajdani nagy textilüzemek nagy része eltűnt, jó esetben össze- zsugorodott, mint maga az ágazat.  Az adatok magukért beszélnek.

Győrt a múlt század nyolcvanas éveinek közepéig méltán emlegethették a hazai textilipar vidéki központjaként. Húsz éve, 1985-ben az akkori statisztikai évkönyv szerint 18.263-an dolgoztak a megye textiliparában, valamivel kevesebben már, mint az azt megelőző években. Aztán minden évben valamivel kevesebben.

Ma szinte nehéz elhinni, különösen azután, hogy tavaly összesen 5437-en dolgoztak az ágazatban. Annyian, mint a hetvenes évek végén csak a Richards Finomposztógyárban. A prímet  a foglalkoztatás területén  mindenképpen a gyapjúipar éllovasának számító Richards vitte, amelynek Győrön kívül volt üzeme Csornán, Kapuváron és Sopronban is. A Richardsnak mára csak a helye maradt meg, részenként magánosították. A gyárral eltűnt  a hazai gyapjúipar is.

Kína tiltakozik a lehetséges korlátozások ellen

 A kínai kormány kedden hivatalosan tiltakozott és határozott fellépést helyezett kilátásba az EU lehetséges lépései ellen, amelyek az év eleje óta rohamosan  növekvő kínai textilexportnak készülnek gátat vetni.  A  bizottság véglegesen csütörtökön dönt az ázsiai textildömping ügyében  alkalmazandó vizsgálati eljárásról – közölte   a bizottsági  szóvivő.

A  Richards-gyárral  szinte egyidős Győri Textil (másként Rábatext) a fonodájával együtt háromezernél több embernek adott munkát. Ennek a cégnek ma alföldi tulajdonosa van, s a foglalkoztatás  töredéke a valamikorinak. A centenáriumához idén érkezett Graboplastot az ország egyetlen műbőrgyáraként emlegették, de volt textiles részlege is.   Ehhez az ágazathoz tartozott a  cég  vliesgyártó üzeme, amely óriási mennyiségben gyártotta egészen tavalyig a nem kötött, nem szövött anyagot.

A Gardénia Csipkefüggönygyár kis üzemből fejlődött a nyolcvanas évek elejére nagy és korszerű gyárrá. Ám míg másokat az előremenekülés segít ki, nem oktalan feltételezés, hogy a Gardéniának ez lett a veszte. A Pannon-Flax rt., a hajdani Lenszövő utódja csupán Győrben 1300 munkásnak adott kenyeret, ma Budapesten lévő üzemével együtt nem egészen harmadennyinek. De a kisalföldi megyeszékhely elsőként átalakított gyára csak létszámban fogyott látványosan, hatékony és életrevaló gyár maradt, ahogy az ország valamikori egyetlen kötöttkesztyű-gyáráról, a Glovitáról is hasonló mondható. Ebben a gyárban  is ezernél több ember dolgozott, mára egy profilja maradt.


Olcsóbb piaccal

Az egykori Uniontextben a csúcsot a háromezres dolgozói létszám jelentette, ma körülbelül kétszázan dolgoznak itt. A néhai Gardéniában textil kis- és nagykereskedelemmel foglalkoznak, a Pannon-Flax rt. négyszáz dolgozójával a győri textiles szakma zászlóshajójának számít.
Katona Lajos, az Uniontext Kft. főmérnöke, majd műszaki igazgatója a szakma lassú halálának kezdetét az ukrán és az orosz vászon behozatalával magyarázza. A Távol-Keletről érkező szintetikus anyagokból puha, plüss-szerű pulóverek készültek. Az alapanyag minősége helyett az olcsóság győzött.

– A rendkívül olcsó pakisztáni és cseh áru a mi gyárunkat végképp tönkretette – magyarázta Katona Lajos, aki nyugdíjasként már csak a hírekből értesül a gyár körül történtekről. – Már nem divat a gyapjú, könnyebb, például bőrkabátokat hord az átlagember és legfeljebb esküvőre, temetésre, színházba vesz fel öltönyt – tette hozzá a főmérnök.
„A konfekcióüzemeknek az lett a vesztük, hogy azokban nagyrészt nyugati bérmunkában dolgoztattak. Igaz, gyönyörű anyagokat hoztak, ám az olcsóbb piacot keresve kelet felé terjeszkedtek. Az Uniontext inggyártását például Vietnamba
telepítették."


Csak a telephely marad

A megyeszékhelyen kívül a Mosonmagyaróvári Kötöttárugyárból, a Mokötből csak a nagy telephelye maradt. A cég rég megszűnt. Azért ha nosztalgiázunk, érdemes felidézésre, hogy az egyetlen megyei textiles üzem volt, amely   az országon kívülre is vitt munkát. Jelesül Vietnamba, az ország egykori északi és déli fővárosaiban is működtetett egy-egy gyárat.

A rég megszűnt cégek sorában szerepelhet Sopronban a hajdani Goldberger-birodalomhoz, a pamutnyomó-ipari  vállalathoz tartozó gyár. Erre, ahogy az egykori soproni selyemgyárra is lassan már csak az ipartörténészek  emlékeznek.

Gardénia: veszteség és  nyereség

 Elfogadták a mérlegeket a győri Gardénia  Csipkefüggönygyár Rt. éves közgyűlésén.  A  gyár vesztesége  43 millió 644 ezer forint volt tavaly, de a cégcsoport összességében már szerény nyereséget tudott  elkönyvelni. A tavalyelőtti 117 milliós veszteséggel szemben  2004-ben 11 millió 974 ezer forint volt a konszolidált adózott eredmény.    A cég tervezi,  hogy a  győri telephelyen 45 ezer  négyzetméteren egy bevásárlóközpontot hoz  létre,  a  többségi tulajdonos egy projektcéget alakított. 

Kapcsolódó anyagok >>

Gombamód szaporodó kínai üzletek (2004-07-27) >>
Eltüntetnék az ízléstelen kirakatokat (2005-03-21) >>
Kínai bolt a Kontúr helyén (2004-10-08) >>
Mi legyen a kínai boltokkal? (2005-02-11) >>
Mitől olcsó ennyire a kínai áru? (2005-01-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Megasztárt többen nézték, mint A Nagy Könyvet

Szombat este a tévét néző lakosság több mint egyharmada a Megasztárt adó tv2 adását… Tovább olvasom