Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Őstermelők járulékfizetése

Az őstermelők jogszabályban meghatározott köre 2007. január 1. óta járulékfizetővé vált. Az év elején számos cikk foglalkozott a témával, de akkor néhány kérdés még nyitott maradt.
Az egyik alapvető kérdés az volt, hogy járulékalapot képez-e a támogatás. A válasz igen, tehát járulékot a 2006. évben bevételként elszámolt támogatás után fizetni kell. Továbbra sem számít bele a támogatás a járulékfizetés módját (és nem a tényleges járulékalapot!) meghatározó 7 millió forintos bevételi összeghatárba.

Alapvető problémát jelentett az, hogy a törvény nem határozta meg a kezdő őstermelő fogalmát. A kezdőnek minősülő őstermelő ugyanis a minimálbér után fizet járulékot, a nem kezdő pedig 7 millió forintos bevételi értékhatár alatt a megelőző év bevétele alapján, az e fölötti bevétellel rendelkezők pedig a minimálbér után. Az APEH egységes álláspontot alakított ki, mely szerint az az őstermelő minősül kezdőnek, aki az igazolványa (és nem a betétlapja) kiváltását megelőző három naptári éven belül nem rendelkezett őstermelői igazolvánnyal.

A járulékfizetés megállapításának törvény által megadott módozatai között szerepel az a verzió is, mely szerint az őstermelő az adott év február 12-éig választhat magasabb járulékfizetési alapot a törvény által meghatározottnál. Itt lehetőség van arra is, hogy az őstermelő a kiszámítottnál magasabb, de a minimálbérnél kisebb összegű járulékalap után vállalja a járulékfizetést. Tehát azoknál az őstermelőknél, akik a megelőző évben 7 millió forint vagy az alatti bevétellel rendelkeznek, a bevétel 20 százalékának 1 hónapra jutó összege feletti összeg mint járulékalap után vállalhatják a járulékfizetést. Ez azonban azt is jelenti, hogy az általa vállalt járulékalap után már nem csak a 8,5 százalék nyugdíjjárulék, illetve a 4 százalék egészségbiztosítási járulék fizetési kötelezettsége áll fenn, hanem helyettük a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot, a 8,5 százalék nyugdíjjárulékot, illetve a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni.

A 7 millió forint bevételi értékhatár alatti őstermelők továbbra sem fizethetnek a 8,5 százalék nyugdíjjárulékból magánnyugdíjpénztári tagdíjat, ennek ellenére, ha tagságra kötelezettek, be kell lépniük egy általuk választott magánnyugdíjpénztárhoz.

Az év elején az őstermelő biztosítotti jogállásának bejelentésére az adóhivatal a 07T1051-es számú nyomtatványt rendszeresítette. Ezt a nyomtatványt 2007. március 29-től már nem lehet alkalmazni, helyette a 07T1041-es nyomtatvány szolgál, mind a bejelentésre, mind a változás bejelentésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Kálmán ugyanazt akarta, mint 10 évvel később az 56-osok

Hatvan éve hét év kényszermunkára ítélték a szegedi Nagy Kálmánt, aki a vád szerint társaival a… Tovább olvasom