Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Őstermelők után nyomoznak a felvásárlók

Nyomozásra kényszerülnek a zöldségfelvásárlók: egyik-másik csak a napokban tudta meg, hogy adatot kell szolgáltatnia a vele kapcsolatban álló őstermelőkről az adóhatóságnak. Akad, aki egy évben ezernél is több termelőtől vásárol fokhagymát, gyökeret – most főhet a feje, mire minden adatot megszerez.
Akad olyan felvásárló, akinél évente több ezer őstermelő áruja fordul meg. Illusztráció: Karnok Csaba
– Egy mezőgazdasági újság cikkéből szereztem tudomást a napokban arról, hogy egy január óta hatályban lévő rendelkezés értelmében csaknem anyakönyvi pontossággal kellett volna vezetnünk minden tranzakciónkat, már ami a cégünkkel kapcsolatba kerülő őstermelők személyes adatait illeti – hívta föl lapunk figyelmét Mágori Józsefné, az egyik makói felvásárló cég ügyvezetője. – Most őrült nyomozásba kezdtünk. Több ezer felvásárlási jegy van a birtokunkban, és az adóhatóság felé el kell számolnunk minden termelőnk nevével, születési helyével, idejével, sőt még az édesanyjuk nevével is. Ez elképesztő munkát jelent.

Az adószakértő szerint is indokolatlan

Aránytalannak és indokolatlanul megterhelőnek tartja a felvásárlókat sújtó rendelkezést Baranyi Zoltánné makói adószakértő is. Lapunknak elmondta: a jogszabály értelmében a beszállító jelenlegi és születési nevét, idejét, lakhelyét, adóazonosító, regisztrációs és őstermelői igazolványának számát köteles feljegyezni a felvásárláskor. A szakember hozzátette: a felvásárlási jegy egyik csillagozott, apró betűs magyarázata szerint elegendő kellene, hogy legyen az őstermelő adószámát feltüntetni, ám a jogszabály szerint az előbb sorolt lista is kötelező.

A kereskedő elmondta: idén csaknem száz kilométeres körzetből szállítottak raktáraikba árut az őstermelők, így szinte lehetetlen feladat számukra, hogy mindegyiküket elérjék. Másrészt szerinte aggályos, hogy nem sérti-e üzletfelük személyiségi jogait, ha gyakorlatilag minden személyes adatukat meg kell osztaniuk a felvásárlójukkal.

– Természetesen azonnal rákérdeztem a könyvelőmnél, aki megerősítette: valóban köteles vagyok erre az adatszolgáltatásra. Januárig vissza kell keresnünk az összes beszállítót, akik közül biztos, hogy már többen is elköltöztek, sőt tudomásom van róla, hogy egyikük meg is halt még a nyáron. Most mit tehetek? – kérdezte a kereskedő.

Egy másik, szintén Makón működő felvásárló is úgy véli, teljesíthetetlen a jogalkotók elvárása. Lapunknak elmondta: idén harmincmillió forintos forgalmat bonyolított le több mint ezer beszállítóval. A jogszabályváltozásról őt is későn értesítették, így mivel biztos benne, hogy az év végéig nem tudja teljesíteni a feladatot, bele sem kezd az ügyfelek adatainak felkutatásába, hiszen ez minden idejét elvenné a következő, csaknem másfél hónapra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiltelefont ad ki az Apple?

Tajvani források szerint az Apple márciusban dobja piacra saját mobiltelefonjait. Állítólag a… Tovább olvasom