Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Őszi érettségik: jövő pénteken kezdődnek a vizsgák

Több mint ezerrel nőtt a tavalyi évhez képest az őszi érettségi szezonban vizsgázók száma, a jövő pénteken kezdődő írásbeliken 16.700 diák ad számot tudásáról.
Az oktatási államtitkárság közlése szerint az őszi írásbeli érettségi vizsgák október 28-áig tartanak 161 intézményben. Ezt követően november 10-15. között tartják az emelt szintű szóbeli vizsgákat, majd november 18-26. között a középszintű szóbeliket. Az idei október-novemberi vizsgaidőszakban 16.700-an érettségiznek, több mint ezerrel többen, mint tavaly ősszel; ők együttesen 19.518 vizsgát tesznek le. Az érettségizők ezúttal 54 tárgyból tesznek emelt szintű, 104 tárgyból pedig középszintű vizsgát (az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat külön számolva).

Az államtitkárság tájékoztatása szerint ez a 13. olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik. Ebben a vizsgaidőszakban 2895 emelt szintű és 16.623 középszintű vizsgát tesznek a diákok. Az elmúlt őszi érettségihez képest az emelt szintű vizsgák száma 22 százalékkal nőtt.

Az őszi vizsgaidőszak ebben az érettségi vizsgarendszerben már nem elsősorban a javítóvizsgák időszaka. A javítóvizsgák az összes vizsgának ezúttal csak mintegy 13,5 százalékát jelentik. Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

Az előrehozott vizsgák az őszi vizsgák több mint felét (54 százalékát) képviselik, és számuk a tavalyihoz képest emelt szinten 80 vizsgával több (786 vizsga), középszinten 110 vizsgával nőtt (9.203 vizsga); összesen tehát 9989 előrehozott érettségi vizsgára kerül sor. A második "legnépesebb" vizsgafajta az úgynevezett "rendes" vizsga, ezek száma 3.277, azaz arányuk a vizsgák között 16,8 százalék. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők több mint 2.100 kiegészítő illetve ismétlő érettségit tesznek, és 1.262 szintemelő vizsgára is sor kerül.

A vizsgázók - a megszokottnak mondható tárgyak mellett - megmérettetik magukat például japán, finn, portugál, ukrán és lengyel nyelvből, de tesznek vizsgát szociális alapismeretekből, a magyar népzene alapjaiból, folklórismeretből és természettudományból is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakást bérel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a bajba jutott kolontáriaknak

Legalább fél évig lakást bérel - elsősorban az ajkai térségben - a reménytelen helyzetbe jutott kolontáriaknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Tovább olvasom