Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Ősziek: a java hátravan

Bár nagy szükség volt a hét végi, hét eleji esőkre, miattuk megtorpant a munka a határban. A kukorica felét betakarították, az őszi vetések nagyon kis részével végeztek eddig.
Cukorrépa.
A hét végén és a hét elején Győr környékén húsz-egynéhány, a csornai térségben ötven-hatvan milliméter csapadék hullott. Nagy szükség volt az esőre. Csapadék nélkül aligha kelt volna ki a már földbe került mag és a nagy szárazság nehezítette a talajmunkákat is. A szeles időben gyorsan szárad a föld, s a hét második felében már nemcsak a talajmunkákat, a betakarítást is végezhetik a gazdálkodók.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalában arról tájékoztatták a Kisalföldet, hogy a negyvenkétezer hektáros kukoricaterület feléről kombájnolták le a termést a gazdaságok.

A hektáronkénti termésátlag 4,5 tonna, természetesen volt jobb, sőt, sokkal jobb is. A cukorrépa betakarításának csupán 16 százalékával végeztek eddig. Ez a növény sínylette meg legjobban az aszályt és ez megmutatkozik a termésátlagokban. A hektáronkénti hozam nem éri el a 28 tonnát.

Ami a vetéseket illeti, az őszi árpa fele került eddig a földbe. Ebben késés mutatkozik, s nem tudni, hány gazdaság vet majd őszi árpa helyett mást. Az őszi búza kevesebb mint öt százaléka került eddig földbe.
Az Egyeden gazdálkodó Molnár Ferenc, 150 hektár földet művel. Tegnap 40 hektáros kukoricatáblájában dolgozott kombájnjával. Azért igyekezett, mert a kukorica helyére búzát szeretne vetni.

A darnózseli Béke Termelő- és Szolgáltató Szövetkezet a megye legnagyobb burgonyatermelője, és az országban is négy-öt hozzá hasonló gazdaság van. Mint Tóth László elnöktől megtudtuk, a szövetkezet az 1200 hektár szántójából 200 hektáron termelt idén is burgonyát. A Desire fajta mellett idén az igen piacképes német Solara fajtából is ültetett. A hektáronként 15–20 tonnás termés közepesnek számít, igaz, a szövetkezet hatszor öntözte nyáron a burgonyatábláit.

A gazdaság 180 hektárnyi cukorrépa-területéről második hete szedik föl a termést. Hektáronként 40–50 tonna cukorrépát. Az elnök szerint az idei a negyedik aszályos esztendő volt, és a Közép-Szigetközben gazdálkodó szövetkezetet külön sújtja, hogy a Duna elterelése miatt földjeik és az azokba vetett termények alulról nem tudnak fölvenni nedvességet. Eddig csak ígérték a kárpótlást és a támogatást – érvelt az elnök.

A rábaszentandrási Németh Gyula azt mondja, egyszerre áll jól és rosszul az ősziekkel. A kukoricát betakarította, aminek örül, semmi sincs azonban még elvetve. Kukoricából a dombokon szinte semmi sem termett, akadt terület viszont, amelyikről hektáronként hét tonna termést aratott le. Pszi árpából ötven hektár vetését tervezi, búzából 70–80 hektárt. Mindkét terület elő van készítve, csak az őszi árpa elmaradt vetése idegesíti. Már a földben kellene lennie. Öröm ugyanakkor, hogy a repcét teljes egészében sikerült elvetnie és jól indultak a növények az eső nyomán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A film nem pótolhatja a könyvet

Karda Beáta, a ma is népszerű táncdalénekes Győrött kezdte meg tanulmányait. A Gárdonyi-iskola… Tovább olvasom