Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Oszkó: nagyobb lesz szja-megtakarítás, mint az ingatlanadó

Az átlagos lakásérték után fizetendő ingatlanadó összege töredéke lesz annak, amit a becsületesen adózók megtakarítanak az szja-ban 2010-től - mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Oszkó Péter pénzügyminiszter, anélkül, hogy számokat és más konkrétumokat említett volna az adóváltozásokról.
Az igazságosság kapcsán Oszkó felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlanok 45 százaléka után jelenleg is kell adózni, a nagyobbik fele után viszont nem. Elvileg egyéb vagyonok adója sem kizárt.

Tervezhető szabályozási környezetet szeretne teremteni a kormány a 2010-ben hatályba léptetni tervezett adóváltozásokhoz, ezért precíz részleteket még nem tudnak mondani - vezette be a tájékoztatást Oszkó Péter. A pénzügyminiszter leszögezte, hogy a kormány célja az lesz jövőre is, hogy növekedjen a foglalkoztatás és az egyéni teljesítmény ösztönzése. Ennek érdekében az 5 százalékpontnyi munkáltatói járulékcsökkentést kiterjesztik a teljes jövedelmi sávra, és a munkajövedelembe bevonják a járulékot, ami így együtt fog adózni (ez a szuperbruttósítás).

Az szja sávhatár-emeléséről sem mondott végleges számot Oszkó, "akár 5 millió forint is lehet" az alsó adókulcs - mondta. Annyit említett, hogy átlagbér esetében a nettó adómegtakarítás évente a másfél havi összeget is elérheti.

Az ingatlanadó melletti érv az, hogy a vagyoni adózásban is igazságosabb legyen a teherelosztás a pénzügyminiszter szerint. Mint mondotta, jelenleg a gépjárművek mellett létezik az építmény- és kommunális adó, de az ingatlanoknak csak a 45 százaléka után fizetnek a tulajdonosok, és ezekben az esetekben is az értéktől függetlenül - mondta Oszkó, aki úgy látja, hogy ez a helyzet igazságtalan. Úgy véli, ha az emberek megismerik ezt, akkor ideális esetben még növeli is az igazságérzetet az, hogy mindenki adózik az ingatlana után, a kisebb értékűek egy részénél pedig még a jelenleginél kevesebbet.

Oszkó Péter szerint átlagos lakásérték esetén az adó összege töredéke lesz az szja-csökkenéssel megtakarítható pénznek. Igaz, csak azoknál, akik rendesen fizetik jövedelmük után az adót. Akik nem, azok nem élvezik az előnyt, vagyis a változás a gazdaság fehéredését is szolgálhatja. A kormány gondolt azokra is, akik olyan helyzetben vannak, hogy nem tudják fizetni az pluszterhet, vagyis például a nyugdíjasokra, nagycsaládosokra - mondta Oszkó, de konkrétum erről sem hangzott el.

Az ingatlanadó esetében eleget tesznek az Alkotmánybíróság szabta követelménynek, és megteremtik a megállapított értékkel szemben az ellenbizonyítás lehetőségét. Ugyanakkor az alapelv ugyanaz, mint a már alkalmazott: értékövezeti besorolást szeretnének, amelyben az egymáshoz viszonyított ingatlanérték-szorzókat kell megállapítaniuk az önkormányzatoknak. A Kósa Lajos Fidesz-alelnök és debreceni polgármester által kedden mondottra nem lesz lehetőségük a helyhatóságoknak, vagyis azt nem mondhatják, hogy a besorolás értéke nulla - szögezte le Oszkó Péter. Egyébként is szeretnék megteremteni annak motivációját, hogy az önkormányzatok beszedjék az ingatlanadót.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elvileg nem zárta ki, hogy "akár több vagyonelem összefésülése és adóztatása" is lehetséges lenne. Mint mondotta, minden lehetőséget meg kell vizsgálni.

Olvasóink írták

 • 6. kekeczke 2009. május 13. 19:40
  „pláne annak aki nem keres évi 5milliót !!!”
 • 5. achilleus 2009. május 13. 19:23
  „Az egészből nekem az "jön le", hogy hihetetlen az a kreativitás, amellyel újabb és újabb adónemeket kreálnak, hetente találnak ki valami újabb kretén adóformát, évközben változtatgatják az adószabályokat, miközben adócsökkentésről handabandáznak./néhány ötlet az utóbbi fél-egy évből: nyakkendőadó, pendrive-adó, cégautóadó, a mostaniakról nem is beszélve./ A "zavarkeltés" érdekében néhányat lejjebb visznek: de például halvány lilám nincs, hogy az egészségügyben hogyan pótolják a csökkent munkaadói járulékokat? Sehogy?? Az érdekes lesz./”
 • 4. .suhym. 2009. május 13. 19:22
  „Akinek meg nem tudja majd az ingatlanadót fizetni, az eladja a lakását, ahogy Gordonka ajánlotta....aztán mehet az illető a híd alá..., Gordonkát ez viszont nem érdekli, hulljon a magyar.

  Egyik azt mondta. El lehet innen menni, másik azt mondja adja el a szegény ember a lakását...

  Feltételezem Gordonkának nem okoz gondot az adók kifizetése, hiszen a libásoktól elsíbolt pénzecske milliárdossá tette az "osfor" cégek segítségével elcsalt adóforintocskákkal együtt.”
 • 3. .suhym. 2009. május 13. 19:06
  „"Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elvileg nem zárta ki, hogy "akár több vagyonelem összefésülése és adóztatása" is lehetséges lenne. Mint mondotta, minden lehetőséget meg kell vizsgálni."

  Vajon, mire is gondolt...?
  Összefésüli a biciklimet a könyveimmel, a tv-mel és a háztartási gépeimmel.......?

  "Az ingatlanadó melletti érv az, hogy a vagyoni adózásban is igazságosabb legyen a teherelosztás a pénzügyminiszter szerint...."

  A fenébe, munkál bennem a kisördög: Gyurcsány nevén egy fél pápai lakás van ugyebár, mert szegénynek nincs évek óta egy fillér megtakarítása sem, hatalmas évi bevétele ellenére sem...ez lesz aztán az igazságosság elve...GRATULÁLOK!

  No az MDF-nek is, mert ugye hangoztatják, hogy eltöröltették az örökösödési illetéket, ezt az a kormány támogatásáért viszonzásképpen még a mazsoposok is megszavazták, no mármost jól átverték Ibolykáékat, mert szépen visszacsempészték, csak most úgy hívják, hogy ingatlanadó tartozás, amit majd az örökösök egyenlítenek ki.”
 • 2. achilleus 2009. május 13. 18:40
  „"Oszkó Péter szerint átlagos lakásérték esetén az adó összege töredéke lesz az szja-csökkenéssel megtakarítható pénznek. Igaz, csak azoknál, akik rendesen fizetik jövedelmük után az adót."
  oszkó úr már megint össze-vissza beszél:
  1) Csak azoknál csökken az adó, akiknek a jövedelme évi 2 milliónál(?) ( bizonytalan, hogy ez miből fog állni, a szuperbruttósítás tartalma miatt) meghaladja.
  2) Abban igaza van, hogy ez a megtakarítás tényleg csak azoknál jelentkezik, akik eddig is fizették az adót, de ebből messzemenően nem következik, hogy ezeknek az intézkedéseknek a következtében /az adót nem fizetők/ bármit is megtakarítanának. Legfeljebb kevesebb lesz az általuk be nem fizetett adó.”
 • 1. vmagdi 2009. május 13. 18:30
  „:)))))) most elmondjak, milyen jo is minekunk. Nem is inflacio van, hanem deflacio ... tiszta hujenek neznek, jaj meg meddig? Egy valamit azert elertek, az elmult ido alatt kokemeny jobbos lettem, es remelem dobrogiek egyszer megadjak enneka kapzsi bandanak amit megerdemel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekeverték a sérülteket a mentősök - az egyik meghalt

Tahi - Múlt hét pénteken tragikus tévedés történt a Pest megyei Tahiban. Tovább olvasom