Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Oszkó: tartható a jövő évi büdzsé

A pénzügyminiszter szerint az elmúlt hónapok gazdasági trendjei alapján tartható a jövő évi költségvetés, míg a Fidesz frakcióvezetője úgy látja, hogy a tervezett büdzsé megszorításai legfeljebb 4-5 hónapig képesek féken tartani a munkanélküliséget.
Oszkó Péter, illetve Navracsics Tibor erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában beszélt.

Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta: a nemzeti össztermék (GDP) nominális növekedésével számoló jövő évi költségvetésben az ideinél nagyobb, több mint 200 milliárdos tartalékot terveztek, ami a csökkenő adóbevételek mellett is megfelelő "lengéscsillapítóként" szolgálhat a költségvetési hiánycél tartásához.

Navracsics Tibor ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a költségvetési törvényjavaslat nem teremti meg a gazdasági növekedés feltételeit és felszámolja a válság utáni kitörési pontokat.

A kormány a bevételkiesés ellensúlyozása és a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében jövőre 13 milliárd forinttal 110 milliárd forintra emeli az Út a munkához program forrásait, a munkanélküliség növekedését azonban még a szintén foglalkoztatást bővítő adó- és járulékrendszer átalakítás mellet sem lehet megállítani, csak lassítani - fejtette ki Oszkó Péter.

A tárcavezető megerősítette: a kormány az idei költségvetés kiadási oldalait is szigorúan tartja, így a költségvetési hiány 2009-ben is tartható lesz, amennyiben a Pénzügyminisztérium az év hátralévő részében is jól prognosztizálja a befolyó adóbevételeket.

Navracsics Tibor szerint a kormánynak elsőként az állammal szemben kellene szigorúnak lennie, felszámolva egyebek mellett a közszféra korruptságát. A polgárokat érintő megszorításokat csak ezek sikertelensége után lehet alkalmazni - fűzte hozzá.

Magyarország elérte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatti zuhanórepülés mélypontját, amikor az ország helyzete már nem romlik látványosan, de a kormány továbbra sem tesz semmilyen lépést a javulás érdekében - vélekedett a frakcióvezető.

Az ellenzéki politikus megjegyezte: az elmúlt időszakban minden, a hétköznapi élet feltételeit tükröző mutató romlott az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Overdose Magyarországon

Overdose angliai gyógykezelése befejeződött, s immár Magyarországon tartózkodik - árulta el Vajtó… Tovább olvasom