Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Oszkó: téves a Fidesz áprilisi hiányszáma

Tévesnek nevezte Oszkó Péter pénzügyminiszter Varga Mihály csütörtöki állítását arról, hogy az államháztartási hiány várhatóan április végére eléri a kormány által egész évre tervezett mértéket, és megerősítette, hogy az első négy havi hiány valamivel az éves deficit 75 százaléka felett lehet.
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt követően beszélt a hiányról, hogy az ellenzéki párt által létrehozott gazdasági tényfeltáró bizottság találkozott azzal a 29 közgazdásszal, akik tavaly november végén élesen bírálták a 2010-es büdzsét.

Oszkó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz által említett áprilisi szám téves, és a 29 közgazdász ismét "rosszul számolt", mint ahogyan akkor is, amikor 2010-re 2-4 százalékos gazdasági visszaesést jelzett előre. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: áprilisra egy viszonylag csekély, az első négy hónapra pedig az egész évi 75 százalékánál valamivel több hiányt prognosztizál a Pénzügyminisztérium.

Oszkó Péter elmondta, hogy a magyar költségvetés sajátos szerkezete miatt a kiadások sokszor előbb jelentkeznek mint a bevételek, például a társasági adó, vagy a helyi iparűzési adó. Emlékeztetett, hogy 2009-ben is 62 százalékos első negyedéves hiánnyal sikerült tartani az éves hiányt.

Az idén is több olyan tétel volt az első negyedévben, amely kifejezetten az év elején terhelte a költségvetést. Példaként említette a kórházaknak felajánlott 40 milliárd forintos előfinanszírozást, a MÁV támogatását, valamint a közszféra bérkiegészítésének előre hozását.

A következő kormánytól függ, hogy milyen szigorral akar gazdálkodni és mekkora hiányt akar tartani - reagált Oszkó Péter arra, hogy a Fidesz szerint az idénre tervezett 3,8 százalékos hiány akár meg is duplázódhat. Hozzáfűzte: 2009-hez hasonlóan idén is "vannak tized százalékos feszültségek a hiánycélban", ám tavaly fegyelmezett gazdálkodással ezt kontrollálni lehetett.

Oszkó Péter szerint az a kérdés, hogy a választások után felálló kormány ugyanilyen fegyelmezett gazdálkodással tartani akarja-e a hiánycélt, vagy esetleges további reformlépésekhez igazítja a költségvetési hiánypályát, vagy "pusztán engedékenységből" hagyja, hogy magasabb legyen a költségvetési hiány. Ez utóbbi hatalmas hiba lenne - tette hozzá.

Varga Mihály csütörtökön azt mondta, hogy a nyilvánosságnak kevés olyan információja van, amely a gazdaság valós állapotára vonatkozik, ezért döntött úgy a Fidesz, hogy fel kell tárni a gazdaság valós helyzetét. Erre Oszkó Péter úgy reagált: várja a tényfeltáró bizottság konkrét számokra vonatkozó kérdéseit. Hangsúlyozta: a továbbiakban is fontos feladatának tekinti, hogy minden elérhető számot és kalkulációt nyilvánosságra hozzanak.

A forint erősödéséről azt mondta: az leginkább világpiaci folyamatokkal, valamint azzal magyarázható, hogy a magyar költségvetés "stabil pályát jár be".

Olvasóink írták

 • 7. jq 2010. március 19. 09:10
  „A 100% pontosan "valamivel" több, mint a 75 %, tehát nem hazudott”
 • 6. sved 2010. március 19. 08:36
  „Savanyu a szölö, elvtarsak?”
 • 5. macs 2010. március 18. 22:15
  „Én csak azt szeretném tudni, az adócsökkentést miből fogja ellentételezni. Azt hiszem éppen Varga mondta, hogy tarthatalan, hogy az állam évente 500 milliárddal egészití ki a nyugdíjkasszát. Erről hallottak már azok a nyugdíjasok, akik most a 13. havi nyugdíj megvonása miatt megsértődve lelkesen éltetik OV-t?”
 • 4. csonakos 2010. március 18. 20:28
  „4. 9349779 2010.03.18. 19:56
  Te még hiszel a mesékben? Semmit nem vállal a Fidesz! csak a következő ciklusra tesz igéretet meg még odábbra! Négyév, hat év tíz év! Ki hiszi ezt el? Ez itt a kérdés! Mindenesetre Vargának nehogy baja legyen abból, hogy elismerte a forint erősödésében nagy szerepe van a Bajnai kormány következetes munkájának! :)”
 • 3. flexsnake 2010. március 18. 18:51
  „minket se érdekel.”
 • 2. achilleus 2010. március 18. 18:41
  „"Emlékeztetett, hogy 2009-ben is 62 százalékos első negyedéves hiánnyal sikerült tartani az éves hiányt."

  Arról feledkezik meg az elvtárs, hogy a 2009-ben esedékes kifizetéseket átvitték 2010-re, ha ugyan kifizették. Ez nyilvánvalóan jelentkezik a mostani "75%-nál valamivel magasabb" (vajon mennyi lehet az a valamivel magasabb, talán 25%???) hiányban, de ez nyilvánvalóan nem folytatható sokáig. (Áttolják a Fidesz kormányra, úgy igen!) Mellesleg a közszféra 2 részletben történő bérkiegészítését miért január, márciusra időzítették?:Persze nem vagyok hülye: A januári még érthető, a másik pedig pofátlanul a választások elé esik. A Fideszben pedig egészséges gyanakvás él a 2006-ban hazudozó, adatot hamisító, választást machináló VERES-GYURCSÁNY féle tolvajokkal szemben. Az új kormánynak mindenesetre fel kell kötnie a ..a.a. gatyáját.”
 • 1. Logaritmus 2010. március 18. 18:06
  „"Oszkó Péter elmondta, hogy a magyar költségvetés sajátos szerkezete miatt a kiadások sokszor előbb jelentkeznek mint a bevételek, például a társasági adó, vagy a helyi iparűzési adó. Emlékeztetett, hogy 2009-ben is 62 százalékos első negyedéves hiánnyal sikerült tartani az éves hiányt.

  Az idén is több olyan tétel volt az első negyedévben, amely kifejezetten az év elején terhelte a költségvetést. Példaként említette a kórházaknak felajánlott 40 milliárd forintos előfinanszírozást, a MÁV támogatását, valamint a közszféra bérkiegészítésének előre hozását."

  Szerintem a Fideszt ez nem érdekli.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány: transzszexuális, drogos képek a Jobbik szóvivőjéről

A Jobbik szellemiségéhez képest megdöbbentő képek kerültek nyilvánosságra Király Andrásról, a Jobbik szóvivőjéről, aki időközben lemondott posztjáról. Tovább olvasom