Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Őszödi beszéd: bizonyítékokat ígér és a titkosszolgálatokhoz fordul Szabó Bálint

Szabó Bálint azt is közölte, hétfőn a titkosszolgálatokhoz fordul, és kéri, ha lehetséges, tegyék megismerhetővé az őszödi beszéd kiszivárogtatásával és vele, illetve Rózsa-Flores Eduardóval kapcsolatos anyagokat.
Fenntartja az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról tett állításait, további részletekkel azonban egyelőre nem szolgált Szabó Bálint, aki a Heti Válasznak azt mondta: akkori vezető szocialista politikusok állhattak Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédének kiszivárogtatása mögött.

A Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke pénteken újságíróknak elmondta: ha az érintettek nem ismerik be, hogy részt vettek az őszödi beszéd kiszivárogtatásában, akkor rövid időn, néhány héten belül megnevezi őket, illetve közzéteszi az általa összerakott információkat. Ám úgy fogalmazott: nem célja karaktergyilkosságot elkövetni.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e bizonyítékai, úgy válaszolt: Rózsa-Flores Eduardo alaposan dokumentálta a vele kapcsolatos eseményeket.

Szabó Bálint azt is közölte, hétfőn a titkosszolgálatokhoz fordul, és kéri, ha lehetséges, tegyék megismerhetővé az őszödi beszéd kiszivárogtatásával és vele, illetve Rózsa-Flores Eduardóval kapcsolatos anyagokat. Véleménye szerint ugyanis azokból összerakható lenne, kik álltak a beszéd nyilvánosságra hozása mögött. Hozzátette: úgy tudja, Rózsa-Flores 2006-ban már a titkosszolgálatok "látókörében" volt.

Szabó Bálint arról is beszélt: 6-8 embernek lehetett köze a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatásához, bal- és jobboldaliaknak egyaránt. A kilétüket firtató kérdésekre kitérő válaszokat adott. Egyedül Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszterről mondta azt: neki is kellene "két mondatot mondania" az ügyben.

A férfi eredetileg ügyvédje, Bárándy György lakásába hívta az újságírókat, bár a címét rosszul adta meg. Végül - arra hivatkozva, hogy a 94 éves jogász, akivel napközben Szombathelyen jártak, elfáradt - az utcán nyilatkozott tucatnyi újságíróknak.

Magát büszke, öntudatos baloldalinak nevezte, és visszautasította, hogy a Fidesz érdekeit szolgálná, de azt is, hogy Gyurcsány Ferenc utasítására cselekedne. Egyúttal közölte, helyreigazítást kér a róla valótlanságokat állító médiumoktól.

Szabó Bálint, aki jelenleg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagja, a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjúban azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült, utóbb nyilvánosságra hozott hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc. A lap ebből arra következtetett: Szili Katalin egykori házelnökre, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszterre és Baja Ferenc korábbi államtitkárra, valamint Juhász Ferenc volt honvédelmi és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi miniszterre, illetve Juhászné Lévai Katalinra, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés exelnökére illik a leírás.

Az interjú megjelenése után mindannyian cáfolták, hogy ismerték volna Rózsa-Flores Eduardót, illetve hogy közük lett volna a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatásához. Az MSZP pedig arra szólította fel Szabó Bálintot és a Heti Választ, tárják nyilvánosság elé a bizonyítékaikat, különben bíróság előtt kell felelniük állításaikért.

Gyurcsány Ferenc - az MSZP választási győzelme után a szocialista frakció előtt elmondott - őszödi beszédéből 2006 szeptemberében először a Magyar Rádió közölt részletet, amelynek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek. Az akkori miniszterelnök egyebek mellett azt mondta, "nem csináltunk semmit négy évig", "hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: bármikor választható legyen az árfolyamgát!

Az árfolyamgát keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet… Tovább olvasom