Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Osztani akartak, de nem volt dugipénz

Folytatás az 1. oldalról.

A költségvetési előterjesztés szerint a negatív hatások következményeként több előirányzatot úgy állapítottak meg, hogy az biztosan nem lesz elég az év végéig. Ezt maga Balogh József polgármester is elismerte, aki egyébként hangsúlyozta: a beruházások évének tekintik az ideit. Ahogy arról a Kisalföld már többször beszámolt, négy nagy fejlesztés is elkezdődik vagy folytatódik 2005-ben: a bácsai szennyvíztisztító továbbépítése, a Fehérvári út új bevezetőszakasza és a Tihanyi Árpád úti aluljáró megépítése, valamint a volt zsinagóga felújítása.
A szigorú takarékoskodás egyik eleme az is, hogy a közalkalmazottak minőségi munkájának elismerésére szolgáló speciális bérelemek mintegy kétharmadát elvonták.

Brutális forrásszűkítés?

Az ellenzék kemény kritikával illette a költségvetést. Kalmár Ákos, a Fidesz– MDF–MKDSZ frakció vezetőhelyettese a 2003-as pénzügyi év tényeivel vetette össze a mostani tételeket, s megállapította: több esetben jelentős a csökkenés, s egyes előirányzatok már nem is léteznek. Szerinte ilyen brutális forrásszűkítés még nem érte az önkormányzatokat. Balogh József válaszában kifejtette: ahogy az alma a körtével nem hasonlítható össze, úgy az év végi tényadatok sem az év eleji tervezett összeggel. Úgy vélte, idén is 2–3 milliárd forintnyi pénz érkezik év közben.
Kovács Tamás, az oktatási és kulturális bizottság (okb) alelnöke (Fidesz) ugyancsak a forráscsökkenésre hívta fel a figyelmet. Kifejtette: a hiánnyal záró intézmények száma 2001 és 2004 között hétről 26-ra nőtt; 2002 és 2005 között a közművelődési keret 3 millióról 1,1 millióra, az Alkotók Győrért keret 10 millióról 4 millióra csökkent – akkor, amikor a város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. A képviselő hangsúlyozta, hogy a megszorító intézkedések az oktatás minőségének a rovására mennek. A polgármester elismerte a kritikák jogosságát. Wernerné Csordás Éva, az okb szocialista elnöke azt mondta, nagy volt a szomorúság a bizottság költségvetést tárgyaló ülésén, mert tagadhatatlan, hogy a pénzügyi helyzet leginkább az oktatási intézményeket érinti érzékenyen.

730 millió ingatlaneladásból

Antal Imre (Fidesz) arra kérdezett rá: milyen ingatlanokat adnak el, hogy ezen a címen 730 millió forintos bevétellel számolnak? Kolonics Erzsébet vagyongazdálkodási irodavezető elmondta: ötven kisebb tétel mellett a volt állatvásárteret és az Árpád-tömböt értékesítenék.

Az utakra költöttek volna

A képviselők egy része módosító indítványt tett, amelyben kisebb-nagyobb összegekkel módosította volna a büdzsét, elsősorban az utakra kérve pénzt. Eredics Imre alpolgármester összeszámolta, ezek összesen 325 millió forintos kiadást jelentenének. Balogh József leszögezte: bár volt olyan év, amikor 80 millió forintot tudtak így elosztani, de most olyan feszített a költségvetés, hogy nincs dugipénz. Megértést kért mindenkitől, és azt mondta: az esetleges többletbevételekből az intézmények működési feltételeinek javítására és felújítására, a városüzemeltetésre, az utakra és a közlekedésre, valamint sport-, ifjúsági, kulturális, egészségügyi és környezetvédelmi feladatokra költenek. A közgyűlés 23 igen szavazattal, a jobboldal 11 nemje mellett fogadta el a költségvetést.
(A közgyűlés további döntéseire holnapi számunkban térünk vissza.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai válaszok a Google digitális tékájára?

A francia nemzeti könyvtár feje és elismert történésze, Jean-Noel Jeanneney aggodalmát fejezte ki… Tovább olvasom