Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Osztrák–magyar versengés

A magyar és az osztrák borászok ugyanarra a piacra termelnek, így egymással is konkurál a két ország.
illusztráció
A mosonmagyaróvári egyetemi kar az osztrák szakminisztériummal együttműködve kétnapos uniós továbbképzési szemináriumot szervezett a hét közepén az osztrák–magyar szőlészetről és borászatról. Az osztrák és magyar vezető szakemberek, kutatók, oktatók, tanácsadók kölcsönösen megismerhették a magyar–osztrák szőlő- és borgazdaság működését és megvitatták az Európai Unió bővítését követően felmerült kérdéseket.

Érdeklődésünkre a konferencia egyik előadója, dr. Rudolf Schmid, az osztrák Mező- és Erdőgazdasági, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium témavezetője elmondta: az osztrák piacot nem lehet egységesen kezelni. Ausztriában négyezer olyan üzem van, amely a bort kizárólag palackozva értékesíti. Ezek az gazdaságok nagyon jól érvényesülnek a piacon. Emellett vannak csak szőlőt termelők, ők szerződéses viszonyban állnak egy bortermelővel. Pk is megnyugtató bevétellel rendelkeznek. De van Ausztriában egy olyan termelői réteg is, akik a szőlőt maguk értékesítik a szabadpiacon. Ezek már évek óta válságban vannak, hiszen külföldre – elsősorban Csehországba – exportálnak.

A legnagyobb piaccal Németország rendelkezik, ott évek óta növekedés mutatkozik. Ausztria csak olcsón tudja értékesíteni termékeit Németországban, viszont Svájcban és Amerikában sokkal magasabb árat fizetnek. Újabban Csehországban és Lengyelországban is egyre nagyobb kereslet mutatkozik az osztrák borok iránt. Magyarországon az adó, a bonyolult eljárások és az erős borkitermelés miatt nehézségekbe ütköznek. Rudolf Schmid szerint a magyar borfajtákat nagyon jól ismerik Ausztriában, és a két ország hasonló problémákkal küszködik. A magyar és az osztrák termelők ugyanarra a piacra termelnek, és a vörösboroknál szinte azonosak a borfajták, így egymással is konkurál a két ország, hiszen a német élelmiszeriparban szüntelenül összehasonlítják a magyar és az osztrák borokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckham legatyásodott

Az extrém cuccairól (is) híres David Beckhamet választották a legrosszabbul öltözött futballistának.… Tovább olvasom