Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Osztrák diploma, magyar munkahely

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Tavaly érettségiztem, sajnos a középiskola után nem vettek fel az egyetemre - közgazdaságtudományt szerettem volna tanulni. Most lehetőségem lenne Ausztriában a továbbtanulásra, de nem tudom, itthon hogyan fogadják majd az osztrák diplomámat. Menjek vagy maradjak? Próbálkozzam újra itthon az egyetemmel vagy menjek a biztosra Ausztriában? - kérdezi Petrovits Boglárka.

A nyugat-magyarországi régióban ez a kérdés nem ritka. Sokan már az általános és a középiskolát is Ausztriában végzik. Tapasztalatom szerint az osztrák középiskola után nehéz bekerülni a magyar felsőoktatásba, elsősorban a két oktatási rendszer eltéréseiből adódóan. Míg Ausztriában a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, itthon az elmélet a fontosabb. Egy nyugati kerskedelmi iskolában például a tanulókkal a vállalati struktúrák mellett az irányítást is elsajátíttatják különböző szimulációs gyakorlatok segítségével. Idehaza hasonlóval még nem találkoztam...

Osztrák középiskola után tehát nehéz a nagy elméleti tudást elváró magyar egyetemekre bekerülni, fordítva viszont egészen más a helyzet. A kinti diplomát szívesen látják a határ innenső oldalán lévő munkaadók.
Mivel az Ausztriában (vagy más nyugati országban) tanulók eleve idegen nyelven sajátítják el a tudnivalókat, előnnyel pályázhatnak az állásokra. Ráadásul az esetek túlnyomó többségében minimum még egy idegen nyelvet is megtanultak. Persze tanulnak nyelveket az itthon érettségizők is, de az ismert, erősen feszített tempójú oktatás mellett nehéz még a nyelvtanulást is bevállalni...

Azt tanácsolom tehát levélírónknak és minden hasonló cipőben járó olvasónknak, hogy bátran éljen a lehetőséggel és ha teheti,  tanuljon külföldön (is). Osztrák diplomával és a kint szerzett nyelvi tapasztalatokkal itthon el fog tudni helyezkedni. Tapasztalataim szerint kifejezetten kapósak a külföldön diplomázott fiatalok a magyarországi munkaadók szemében.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom