Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Osztrák, holland hagyma magyar kiszerelésben

Egyelőre nyugodt a „hagymafront", a vetésterület pedig fokozatosan csökken.

Egyelőre nyugodt a „hagymafront", a vetésterület pedig fokozatosan csökken országosan és a megyében egyaránt. Úgy tűnik, idén valamelyest javulnak az árak, s vélhetően jövedelmező lesz a hagymatermesztés.

Nincs elég raktár a túltermelésre

Jónak ígérkezik az idei termés – vélekedik Tóth Zoltán.

„Gondban vannak a bogyósgyümölcs-termelők" – írtuk a minap. Ugyanakkor – miként Tóth Zoltánnak, a Hagyma Terméktanács Győr-Moson-Sopron Megyei Bizottsága elnökének szavaiból kiderül – a hagymatermesztők helyzete is hagy kívánnivalót maga után.
– Nem örömteli bármit is mondani a szakmai szervezet képviselőjeként a vöröshagymáról egy túltermeléssel sújtott év után – mondta Tóth Zoltán.
– De így van ez másutt is, hisz Hollandiában komposztálni kellett a felesleges hagymát, Ausztriában pedig még nálunk is olcsóbban tudtak értékesíteni. Mindezek ellenére a „hagymafront" egyelőre nyugodt. Igaz, ellentmondások mostanában is vannak. Például a szupermarketekben tavalyi osztrák vagy holland hagymát lehet látni magyar kiszerelésben. Ennek az a magyarázata, hogy a túltermelés ellenére sem tudtuk a hagymát az új termésig tárolni, többek között a megfelelő raktárkapacitás hiánya miatt. Éppen a bő termés okozta gondok enyhítése érdekében a terméktanács korábban létrehozta a kockázati alapot. Az volt az elképzelés, hogy erre az alapra a termelő befizethet bizonyos összeget az évek során, amit a szaktárca nagy termés esetén megnégyszerez és ebből a pénzből a terméktanács tagjai részesülnek. Csakhogy közben az unió tagjai lettünk és a minisztérium elmulasztotta megnégyszerezni az összeget arra hivatkozva, hogy az EU-szabályzat ezt nem teszi lehetővé. Ezért a terméktanács e próbálkozása kudarcot vallott és nem tehetett mást, mint visszaosztotta a kockázati alapra addig befizetett pénzt.

Száztizenhárom hektár a megyében

Tóth Zoltán elmondta: a terméktanács az elmúlt években ötezer-kétszáz hektárban határozta meg a vetésterületet. Idén országos szinten háromezer hektáron termelnek. Ebből nyolcszáz hektár a dughagymáról, kétezer hektár magról vetett és kétszáz hektár az áttelelő növény. A fokhagyma vetésterülete hatszáz hektár, ebből százhektárnyi exportra kerül, a többit hazai piacon értékesítik.

Az elnök szerint a megyében is csökkent a vetésterület. Mint fogalmazott, korábban a négyszáz hektárért harcoltak, azután kétszázhetven hektár lett, most meg már csak száztizenhárom.

Nagyobb áremelkedés nem várható

Tóth Zoltán úgy vélte: az árak vélhetően javulnak, de nagyobb áremelkedésre nem lehet számítani. Az elmúlt évben 25 forint volt az önköltség. Kezdetben a termelők még megkapták ezt az összeget, később már nem.
– Idén várhatóan jövedelmező lesz a hagymatermesztés, azzal viszont számolni kell, hogy az exportlehetőség csökken – tette hozzá. Kifejtette, hogy az integráció, az összefogás  elkerülhetetlen. Ma már erre is van jó példa, ugyanis előfordul, hogy a termelők területet cserélnek, hisz az ötéves vetésforgót be kell tartani. Ez Ausztriában szerzett tapasztalat.
– Védeni kellene a hazai piacot, hisz külföldről gyakran olyan termékeket hoznak be, amelyekről kiderül, hogy az egészségre ártalmasak. Például Oroszországba növény-egészségügyi okokra hivatkozva nem engedték be a holland hagymát. Sajnos ezekkel a lehetőségekkel mi nem élünk – nyilatkozta végezetül a szakember.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.28.

Tovább olvasom