Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Osztrák kislány akadályozza a termálfejlesztést

Egy osztrák kislány meghiúsíthatja a mosonmagyaróvári termálfürdő már hosszú ideje húzódó fejlesztését. A bővítés első ütemének tervei készen vannak, a tulajdonos Flexum Rt. a szükséges forrást előteremtette, ám az építési engedélyt indoklás nélkül megfellebbezték.
A hazai termálfürdők közül az egyik legrégebbi a mosonmagyaróvári. A jó vízhozam és kiváló vízminőség rengeteg vendéget vonzott a városba, s szinte teljes iparág épült a fürdőbe érkező turistákra. A létesítmény fejlődése azonban a rendszerváltást követően megtorpant, a környéken viszont számos új gyógyfürdő létesült, ami végül a mosonmagyaróvári termál fokozatos hanyatlásához vezetett. Dr. Szeredi Zoltán, a Flexum Rt. vezérigazgatója beszélt a Kisalföldnek az elmaradt fejlesztések okáról, az elképzelésekről és az ezt gátló problémákról.

Kétezer család él a fürdőből

– A termálfürdő fejlődése egészen a rendszerváltásig megfelelt a hazai átlagnak. Akkor még a Flexum nagyon sok más tevékenységéből át tudott vinni forrásokat a termál fejlesztésére. Így épült meg a 33-as fedett medence, elkészült a gyógymedence bővítése, majd a rekonstrukciója. A rendszerváltást követően az önkormányzat többségi tulajdonosként nem ismerte fel, hogy a termál üzemeltetőjétől nem szabad elvenni a forrásokat. Magyarországon példa nélküli, hogy fürdőt üzemeltető vállalkozástól nyereséget vontak volna el. Inkább támogatják a fürdőket, hiszen a rá épülő szolgáltatások jelentős nyereséget hoznak. Úgy vélem, Mosonmagyaróváron körülbelül kétezer család él a termálra épülő szolgáltatásokból.
– A fürdő a ’90-es évektől csak kisebb korrekciókon ment keresztül. Mi még a Széchenyi-tervből sem tudtunk pályázni, mert nem rendelkeztünk a szükséges önrésszel. A fürdő egyre inkább leéltté és elhasználttá vált, lényegesen nőtt a különbség a környező fürdőkhöz képest színvonalban és látogatottságban is. Míg korábban 270 ezer körüli volt az évi látogatottságunk, addig mára ez a szám 180 ezerre csökkent.

Elutasított állami pályázat

– Miután a tulajdonosok kiszívták a Flexumból a nyereséget, kétszáz százalékos áron eladták a többségi részvényeket. Mintegy 2 milliárddal terhelte meg a céget az önkormányzat, csökkentve azt az esélyt, hogy a fürdő fejlesztéséhez szükséges forrás meglegyen. Szolidárisabban kellett volna eljárni, hiszen nyilvánvaló volt, hogy a fejlesztés elkerülhetetlen. Mi próbáltunk ehhez forrásokat teremteni. Mintegy másfél milliárd forintra lett volna szükség a fürdő európai színvonalra felhozásához. Ennek az első ütemét programoztuk be 750 millió forinttal. Szerettünk volna a turisztikai vonzerők növelésére kiírt pályázaton harmincszázalékos állami támogatáshoz hozzájutni. Informális tájékozódásunk alapján azonban az elbírálásnál a termálfürdő nem tartozik a turisztikai vonzerők közé. Ennek ellenére – a polgármester úr biztatására – beadtuk a pályázatot. Rengeteg munkát fordítottunk rá és előteremtettük az önrészt is. Végül elutasították a pályázatot a már említett ok miatt. Másik égető problémánk, hogy ez év végéig vízforgató rendszerrel kell ellátni a nem gyógyvizes medencéket, ellenkező esetben be kell zárnunk. Ennek a kiépítése is az első ütemű rekonstrukció része. Így hitelből és a szükséges önrész biztosításával fogtunk a mintegy 750 milliós fejlesztés megvalósításába. Ennek eredményeként három gyógymedence wellness- és élményelemekkel tűzdelve és három meleg vizes medence létesülne gyógyászati szolgáltatásokkal, étteremmel kiegészítve.

Nyilvánvaló az ártó szándék

– A megvalósítást a második félévre programoztuk – folytatta dr. Szeredi. – Ezt azonban sajnos gátolja az a fellebbezés, amit egy kiskorú innsbrucki lakos tett az építési engedély ellen bárminemű indoklás nélkül. Úgy vélem, ha egy jó szándékú problémafelvetésről lenne szó, akkor már az elvi építési engedély ellen is kifogást emelt volna.
– Természetesen ha valami reális problémát vetett volna fel, azon próbáltunk volna változtatni. Ezt az esélyt azonban nem adta meg. Nyilvánvaló az ártó szándéka, ami azonban nagyon súlyos problémát jelent nekünk. Amennyiben június 30-ig nem zajlik le ez a folyamat és nem kezdhetjük el a kivitelezést, úgy képtelenek leszünk az év végéig befejezni a munkálatokat. Így a vízforgatóra előírt kötelezettséget nem tudjuk teljesíteni és be kell zárni a fürdőt egy évre. Minden jogi intézkedést megtettünk, hogy feltárjuk ennek veszélyét és figyelmeztessük a bejelentőt, hogy kártérítéssel fogunk vele szemben élni.
– Mi a filozófiánkat gyógyvizünk magas minőségére és annak bőségére alapozzuk. Ma Magyarországon számos helyen jelentek meg gyógyvízre alapozott szállodai szolgáltatások, fürdők. Ezek azonban nem voltak tekintettel a rendelkezésre álló vízmennyiségre. Ebből adódóan sajnos sok gyógymedencében szűrik a vizet, ezzel kiveszik belőle azokat az ásványi anyagokat, amelyek az értékét jelentik. Vegyi üzemeket hoznak létre a fürdők alatt, a vegyszerek adagolásával hónapokig forgatják a vizet. A hazai gyógyfürdők mintegy kétharmada sajnos ezt a módszert alkalmazza, ami előbb-utóbb problémát fog jelenteni és tönkreteszi az egész hazai gyógyturizmust. A gyógymedencéinkben mi nem tervezünk vízforgatót, naponta cseréljük a vizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebben keresnek állást, mint áprilisban

Országosan és helyi szinten is csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Győr-Moson-Sopron megyében… Tovább olvasom