Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Osztrák könyvtárat avattak Győrött

Ezerhétszáz kötetes osztrák könyvállományt helyeztek el csütörtökön a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár belvárosi fiókjában. A javarészt szépirodalmi műveket tartalmazó gyűjteményt elsősorban a nyelvtanuló fiataloknak ajánlja az adományozó.
Osztrák kiskönyvtárat avattak tegnap a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár Bisinger sétány 24. szám alatti fiókjában. Az ezerhétszáz kötetes állományt eddig a megyei pedagógiai intézetben őrizték, ám a szervezet költözése után nem találtak volna neki méltó helyet.

Az átruházás viszont mindenki számára kedvező, hiszen így a nagy nyilvánosság is könnyen hozzáfér a német nyelvű állományhoz – hangsúlyozta Görcsné Muzsai Viktória, az Osztrák–Magyar Könyvklub Baráti Köre Egyesület elnöke.

Vele együtt adta át jelképesen a hatszázezer forint értékű gyűjteményt dr. Heinz Bernart, az Osztrák–Magyar Könyvklub magyarországi referense. Az adományt Schmidt Péter, a város alpolgármestere és dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató vette át.

Dr. Heinz Bernart elmondta: az osztrák Kulturális és Oktatási Minisztérium 1989 óta támogatja azt a határokon átívelő szándékot, hogy a környező országokban könyvtárakat létesítsenek a német nyelvet tanuló fiataloknak. Eddig hat szlovákiai és kilenc magyar városban adtak át hasonló méretű gyűjteményt. A belvárosi fiók nyitvatartási idejében bárki hozzáfér a javarészt szépirodalmi műveket tartalmazó állományhoz, s mint dr. Horváth Sándor Domonkos hangsúlyozta, a mostani helyzet is csak átmeneti.

Az igazgató szerint jövő tavasszal befejezik ugyanis a könyvtár nádorvárosi fiókjának felújítását, s az osztrák könyvtár a Sport utcában, a megszépült, száz négyzetméteres területen kap helyet, a német és francia irodalom fennkölt „társaságában".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állatkert pénze

Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk, a győri állatkert további négyhektáros területtel… Tovább olvasom