Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Osztrákok is igazoltathatnak

Közösen járőröznek június elsejétől a magyar határőrök és az osztrák rendőrök a határtól számított tíz kilométeres zónában mindkét ország területén – államközi szerződés értelmében.
Ne lepődjön meg senki, ha Hegyeshalom környékén osztrák rendőrök igazoltatják, vagy Nickelsdorfban a magyar határőrök teszik ugyanezt. Egy júniustól hatályba lépett egyezmény értelmében ugyanis a két ország bűnüldöző szervei közösen járőröznek az osztrák–magyar határszakaszon.
Újszászi Zsolt alezredes, a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében megkötött államközi szerződés egyebek mellett lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország bűnüldöző szervei egymás területén, az államhatártól számított tíz kilométeres körzetben közös határ menti járőrszolgálatot lássanak el.
Az egyezmény hatálybalépését hosszas egyeztetések, tárgyalások előzték meg és kialakították a közös munka feltételrendszerét. A közös feladatok végrehajtására felkészítették a határőrség állományát. Megismerkedtek az intézkedések jogi és taktikai szabályaival. A megállapodás értelmében az osztrák–magyar kapcsolattartó pont koordinálásával a magyar határőrség és az osztrák rendőrség közös járőrözéseket szervez a határ mindkét oldalán. Mind a magyar, mind pedig az osztrák hatóság igazoltathat mindkét országban a határ közelében. A másik állam területén azonban az intézkedési jogköre korlátozott a járőrnek, legfeljebb feltartóztathatja azt, aki ki akarja vonni magát az ellenőrzés alól.
Egyéb intézkedéseket, valamint kényszerítő eszközöket csak annak az országnak a hatósága alkalmazhat, aminek területén intézkednek.
Abban az esetben azonban, ha az intézkedés sikere a másik ország járőrének beavatkozása nélkül veszélybe kerülne vagy jelentősen megnehezedne, mindketten intézkedhetnek.
A közös járőrszolgálat működésének első jelentősebb próbatétele lesz a június 15-én Nickelsdorfnál megrendezendő háromnapos Novarock fesztivál, ahová a szervezők több mint 30 ezer látogatót várnak. Az osztrák rendőrség és a magyar határőrség is megerősített szolgálattal készül az esemény idejére, különös tekintettel az esetleges kábítószer-fogyasztókra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegró nemzetközi elismerést kért az EU-tól

Függetlenségének elismerését és a diplomáciai kapcsolatok felvételét kérte Montenegró az Európai… Tovább olvasom