Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Öt év alatt 838 új busz kellene a BKV-nak

Az Index hírportál úgy értesült, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a BKV-nak öt év alatt 838 új buszt kellene beszereznie, a jelenleg 1.300 buszt számláló flottából pedig ötszázat azonnal ki kellene vonnia a forgalomból.
Az Index pénteken azt írta, az NGM-nek a birtokába került, a következő kormányülésre készített jelentése szerint ezekre a lépésekre azért lenne szükség, hogy a BKV el tudja látni a közszolgáltatási szerződésében foglaltakat. A hosszú távú fenntarthatóság és a gördülékeny üzemeltetés érdekében ezerötszáz darabos buszparkot javasolnak a portál szerint.

Az Ikarus 412-es, 415-ös és 435-ös típusokból 449-et korszerűsíteni lehetne, a 200-as Ikarusokat leselejteznék. E mellett 183 egyéb buszra (Volvo, Mercedes, Van Hool, Ikarus, Agora) számíthat középtávon a BKV, ez összesen 662 darab, amely 838-cal kevesebb az ezerötszáz darabos elvárt flottaszámtól, és 702-vel a jelenlegi buszpark méretétől.

Az Index szerint a jelentésben az áll: a csere ötéves ütemtervet igényel, így évente átlagosan 160 új buszt kellene vásárolni, ennek 50 százaléka magyar gyártású lehetne. Ezzel kapcsolatban a szaktárca a Kravtexet, a Nabit, a Rábát és az Inter Tan-kert nevezte meg.

Az előterjesztés az Index ismertetése szerint nem részletezi, hogy a beszerzéshez szükséges legalább 60-70 milliárd forintot milyen forrásból biztosítanák, illetve figyelmen kívül hagyták, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a buszágazat egy részének külső vállalkozásba adását tervezi.

Az MTI eljuttatta kérdéseit a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, ahol későbbre ígértek válaszokat.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2012. február 19. 08:42
    „eccerű: a korábbi vezetők(és családtagjaik, mert Hagyó is a lányára íratta házát) vagyonát elkobzani és abból máris lehet busztvenni! a pénz nagy része megvan, csak nem a BKV-nál..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közkegyelmi javaslat a Ház előtt a decemberi LMP-s tüntetés kapcsán

Fideszes és KDNP-s indítványának elfogadásával az Országgyűlés közkegyelmet adna azoknak, akik ellen a december 23-i demonstrációban való részvételük miatt büntetőeljárás indult. Az LMP ebből nem kér. Tovább olvasom