Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Őt éve szűnt meg a sorkatonaság

Öt éve, 2004 novemberében szűnt meg a kötelező sorkatonai szolgálat - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az SZDSZ. A Szabad Demokraták Szövetsége emlékeztet arra, hogy a politikai pártok közül a legrégebben a liberálisok álltak ki az ügy mellett.
A közlemény felidézi, hogy a vasfüggöny lehullása után Európa számos országában felmerült a sorkatonaság eltörlésének kérdése, néhány nemzet pedig Magyarország előtt járt a cselekvésben. Hozzáteszik, hogy akkor európai jogászok és liberális gondolkodók rámutattak: a kötelező sorkatonai szolgálat filozófiája és gyakorlata korlátozza az önrendelkezés jogát, valamint számos más ponton is ellentétes az ENSZ által ratifikált Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával.

Az írás szerint eközben Magyarországon egyedül az SZDSZ kardoskodott a sorkatonaság eltörléséért. Kitérnek arra, hogy akkor a felmérések szerint a lakosság kétharmada a tisztán hivatásos hadsereget támogatta, szövetséges híján mégsem sikerült elérniük, hogy a parlament napirendre vegye a kérdést. Ezért 2000 elején népi kezdeményezést indítottak, amelynek nyomán két hónap alatt 203 ezer aláírás gyűlt össze, így az Országgyűlés kénytelen volt foglalkozni az üggyel. Megjegyzik, hogy ekkor azonban az SZDSZ-frakció kivételével az összes politikai erő még nemmel vagy tartózkodással utasította el a sorozás megszüntetését.

A közlemény kitér arra is, hogy 2002 nyarán megkezdődött a védelmi felülvizsgálat, amelynek egy évvel későbbi döntései lehetővé tették, hogy a honvédség létszáma csökkenjen, struktúrája modernebbé és ésszerűbbé váljon. Ekkor már a többi párt is hajlott a liberális javaslatra - olvasható a közleményben.

2003-ban a szocialista-liberális kormánykoalíció döntött arról, hogy megszünteti a sorkatonai szolgálati kötelezettséget, és négypárti egyeztetést kezdeményezett a jogi feltételek kialakításáról. Az Országgyűlés végül módosította az alkotmányt, s ezzel életbe lépett az SZDSZ által már a kilencvenes években szorgalmazott javaslat. Az utolsó sorkatonák 2004 novemberében szereltek le.

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy azóta bebizonyosodott: a döntés helyes volt, s hozzátették: 2004 novemberében Magyarország professzionális önkéntes haderejével a modern hadviselés színterére lépett.

Meglátásuk szerint a hivatásos haderőt a lakosság támogatja, a Magyar Honvédség bizalmi indexe pedig jónak mondható, miközben pénzügyi és katonapolitikai szempontok is igazolják, kizárólag a hivatásos haderő működőképes. "Az SZDSZ által szorgalmazott Sorkatonák, oszolj! tehát helyes ukáz volt" - hívják fel a figyelmet.

Olvasóink írták

 • 10. mentelmi-jog 2009. november 12. 20:58
  „Beth 2009.11.12. 09:22

  Hagyjuk már ezt! Nevelt, az való igaz:
  Hogyan kell hazudni, lopni és rosszul megcsinálni valamit. Ha a rettentő sok szívást és a későbbi mások szívatását nem számoljuk bele. Ezeket tényleg megtanulhatta a sorkatona. De hogy a 70 IQ-s korlátolt továbbszolgáló őrmesterektől bármi értelmeset, a későbbi civil életben hasznosíthatót lehetett volna tanulni, azt kétlem. Meg lehet kérdezni még besorozott ismerősöket, vagy utána lehet olvasni, nem kell sokat keresgélni a megerősítéshez. Pl.: milstory.blog.hu”
 • 9. Beth 2009. november 12. 09:22
  „Maradjunk annyiban, hogy a hadsereg legalább férfivá nevelte a sok anyámasszony katonáját!
  Ez hiányzik a mai férfiakból.

  Kötelességtudat? Felelősségérzet? Egyebek?

  A sok punnyadt férfi még megszólalni sem tud, annyira szétesnek a lazaságtól.”
 • 8. KolompárRómeó 2009. november 11. 21:08
  „Nem volt egyszerű és pénzbe is került, de huszonévesen engem egyetem után nem <moderálva> a 18 éves "nyócátalánosos" tizedes csak azért, mert neki x darab bigyó volt a vállán, nekem meg csak y. Az ország is jobban járt, mert 9 hónap alatt befizettem pármilla adót, amit el lehetett költeni segílyre, önkielégítésre, stb-re, nem pedig a rezet .... odabent...

  7. hozzászólás mentelmi-jog 2009.11.11. 20:09

  Vagyon igazságod. Volt osztrák kolléga mesélte még 99-ben, hogy náluk is mindenki fújt a seregre, így egyre kevesebb pénzt költöttek rá. Aztán egyszer beütött a baj, havazás, árvíz, stb. (ott tényleg vannak hegyek, tavak, vizek) és mindenki háborgott, hogy mi az, hogy nincs helikopter, nincs bevethető katonaság, nincsenek terepjárók, stb.

  Ettől függetlenül nem tartok attól, hogy mindez nálunk lenne, ha lenne sorozásos sereg :D”
 • 7. mentelmi-jog 2009. november 11. 20:09
  „Dodó!
  Azért demagógnak sem kell lenni! Az a hadsereg amink volt ugyan nem védett volna meg semmitől! De ebbe most ne menjünk bele, utána lehet olvasni, és meg lehet nézni valóban működő hadseregeket is, például Svájcé, Ausztriáé vagy Finnországé. Azon felül, hogy ha olyan szintű hadsereget akarnánk nem, hogy a személetmódon kellene (kellett volna) változtatni, hanem mondjuk költeni is rá! Ha viszont annyit költenénk rá mint bármely működő hadsereggel rendelkező ország, sejtem akkor is ki lenne felháborodott és demagóg.”
 • 6. mentelmi-jog 2009. november 11. 20:03
  „Hál Istennek, hogy megszűnt! Tragikomikum volt az egész ´45 utáni magyar hadsereg...”
 • 5. dodó 2009. november 11. 20:02
  „"...a politikai pártok közül a legrégebben a liberálisok álltak ki az ügy mellett..." ezáltal jelentősen hozzájárultak (töb más súlyos hazaárulásuk mellett) MO védtelenné és védhetetlenné tételéhez!”
 • 4. kowalsky 2009. november 11. 17:56
  „öt”
 • 3. aranka2 2009. november 11. 16:04
  „Nagyon helyes, az SZDSZ-nek voltak nagyszerűpillanatai is. A sorkatonaság, mint minden más történelmi jelenség, és mint ilyen, valamettől valameddig tart. Százegynéhány évig az ezeregynéhány éves magyar történelemből.”
 • 2. Otaku 2009. november 11. 13:56
  „Lindtner Béla szelleme most tort ül lenn.”
 • 1. Otaku 2009. november 11. 13:56
  „Ne hazudj, SZDSZ!

  Nem szűnt meg.

  Csak a behívás szünetel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FVM: újra fel kell fedezni a fejlődő országokat

Évtizedekkel ezelőtt számos fejlődő országban dolgoztak magyar szakértők, ám a kapcsolatok a… Tovább olvasom