Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Öt évre visszamenQleg behajtják

A mosonmagyaróvári VárosüzemeltetQ és Fenntartó Kft. a közelmúltban mindenkinek fizetési felszólítást küldött, aki az elmúlt öt évben nem fizette be a jegy nélküli parkolásért kirótt pótdíjat. Az ügyvezetQ szerint minden esetben fotóval tudják bizonyítani, hogy az illetQ az adott helyen és idQben fizetés nélkül parkolt.
Több száz autós meglepve bontotta fel az elmúlt hetekben a mosonmagyaróvári VárosüzemeltetQ és Fenntartó Kft.-tQl kapott levelet, amiben az akár évekkel ezelQtti – be nem fizetett – parkolási bírságot kérik számon tQlük. Sokan már nem is emlékeznek, hogy az adott idQben fizetés nélkül parkoltak, ezért százával érkeznek a társasághoz a „megdöbbenéssel tapasztaltam...” kezdetq levelek.
Láng István a Kisalföldnek elmondta: nem csupán Mosonmagyaróváron, hanem az egész országban ezekben a hónapokban küldték ki öt évre visszamenQleg a fizetési felszólításokat. Egy törvénymódosítás ugyanis lehetQvé tette a parkolókat üzemeltetQ társaságoknak, hogy a Belügyminisztérium illetékes szervezetén keresztül hozzáférjenek a jármqvek tulajdonosainak adataihoz. Az ügyvezetQ hangsúlyozta: kizárólag azokban az esetekben küldtek fizetési felszólítást, ahol a fényképpel vagy videofelvétellel is bizonyítani tudják, hogy a gépjármq az adott idQben jegy nélkül parkolt. A felvételeket a parkolási csoport irodájában a FQ úton, a Serényi-kapunál lehet megtekinteni.
A felszólításokat azért is most küldték ki, mert a napokban hatályba lépett új rendelet szerint a fizetés nélküli – jogosulatlan – parkolás idQpontjától számított hatvan napon belül az üzemeltetQ köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. Ez a rendelkezés a már folyamatban lévQ ügyekre is vonatkozik.
A VÜF Kft. több ezer fizetési felszólítást postázott ki az elmúlt idQszakban. A be nem fizetett pótdíjakból több mint 10 millió forintos kintlévQsége van a társaságnak. Az ügyvezetQ hangsúlyozta: a kft. önkormányzati vagyont mqködtet, ezért nem tehetik meg, hogy önként lemondanak errQl az összegrQl. A befolyt pótdíjakat városüzemeltetésre forgatják vissza.
A társasághoz naponta átlagosan tíz levél érkezik, amiknek feladói valós vagy vélt indokokkal kifogásolják a pótdíjfizetést. A leggyakoribb, hogy elfelejtik kitenni a mozgáskorlátozott-igazolványt. Amennyiben bizonyítható a jogos használat, a társaság eltekint a pótdíjtól. Szintén gyakori, hogy a parkolójegyváltás ideje alatt büntetnek meg valakit. Ilyenkor, ha a jegyváltás és a büntetés közti idQ öt percen belül van, szintén nem kell pótdíjat fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy módosító: mind elutasítva

A megyei közgyqlés ma minden bi- zonnyal elfogadja a 2007-es költség- vetést. ElQtte azonban a… Tovább olvasom