Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Öt kontinens Bibliái péntektől a szegedi Móra-múzeumban

Szeged - Hetvenhat különböző nyelvű Szentírást tekinthetnek meg péntektől az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A bibliai műkincs tárlat kísérő-kiállításaként látható kollekció Kiss Norbert nyelvész magángyűjteménye, aki 17 éves kora óta gyűjti a Bibliákat - tájékoztatott szerdán Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.
A mindössze 27 éves Kiss Norbertet gyermekkora óta érdeklik a nyelvek. Tíz évvel ezelőtt írásban kereste meg az izlandi elnöknőt, Vigdis Finnbogadottirt, és kért tőle izlandi nyelvű Szentírást. Kilenc hónap múlva megjött a csomag, benne az izlandi Bibliával. Utána írt a svéd, dán, illetve a norvég államfőknek is, akik szintén küldtek neki egy-egy nemzeti nyelvű példányt.

A lelkes gyűjtő egyik legérdekesebb darabja a Yap-szigetről származik. Nincs ugyanis még egy olyan Szentírás, amelyiknek az elején szerepel az Újszövetség és csak utána jön az Ószövetség. A grönlandi Biblia közli a leghosszabb szavakat, a grúznak pedig különösen szépek a betűi, vallja Kiss Norbert. Hindiül Márk evangéliuma van meg a gyűjtőnek, de birtokában van egy mongol gyermekbiblia is.

A fiatal nyelvész zászlókat is gyűjt. Tapasztalatai szerint minél kisebb egy ország, annál szebb és nagyobb zászlót küld. Így van ez a Szentírásokkal is. Eritreába egy péntek délután írt e-mailt és egy hét múlva már a kezében volt a tigrinya nyelven írt Biblia. Kiss Norbertnek még egy újhéber Újszövetsége is van.

A Móra-múzeum tárlatán többek között spanyol, baszk, ukrán, belorusz, tatár, breton, csádi, tigrinya, lingala, thai, kínai, szuahéli, maori, fidzsi, navaho nyelvű Bibliák tekinthetők meg.

A bibliaritkaságokat felvonultató kiállítás pénteken délután háromkor nyílik a Móra Ferenc Múzeumban. A 76 nyelvű Szentírás-válogatást február 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szívbeteg Schobert Norbi a halálra készül?

A fitneszguru „legatyásodott": kiadta kezéből vagyonát. Mint ahogy a Blikk elsőként megírta,… Tovább olvasom