Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Öt nagyobb cég helyben

Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében januárban 1845 munkanélkülit és álláskeresőt regisztrált a munkaügyi központ. A helyiek szerint aki akar és tud dolgozni, az talál is itt munkát: igaz, nem mindig a szakmájában.
„ Aki munkát keresett nálam, annak mindig tudtam adni: ha az egyik vállalkozásomban nem is, egy másikban biztosan. Ezért mondom azt, hogy aki Lipóton dolgozni akar, az talál is munkát” – mondta Tóth Péter helyi vállalkozó nemrégiben az egyik országos pártelnök látogatásakor. Annyi bizonyos: a mostani választási kampány kiemelt kérdése lett a munkahelyteremtés. Ami szintén tény: az elmúlt tíz évben többek közt Dunakilitire, Mosonszolnokra, Jánossomorjára nagyobb cégek költöztek, amelyek nemcsak a helyi és környékbeli munkásokra számítanak, hanem a környező országokból is importálnak olcsóbb munkaerőt. A helyzet azonban az ország fejlettebbnek mondott nyugati végén sem egyszerű: nehéz a képzettségnek megfelelő állást találni. A nagyobb cégeknél betanítottként dolgozók pedig gyakran arra panaszkodnak, hogy munkaadójuk kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket.
A halásziak főleg helyben és a közeli Mosonmagyaróváron találnak munkát: Majthényi Tamás polgármester szerint valamivel többen vannak a bejárósok. A községben öt nagyobb vállalkozás – köztük a termelőszövetkezet – biztosítja a munkalehetőségek zömét. A polgármester szerint náluk általában csak azok munkanélküliek, akik valamilyen betegségben szenvednek vagy nem is akarnak dolgozni. „Az viszont valóban gond, hogy nem mindenki tud elhelyezkedni saját szakmájában” – tette hozzá.

Negyvenöt felett

A megyei munkaügyi központ kimutatása szerint 2006 januárjában az előző hónaphoz képest valamelyest emelkedett a regisztrált munkanélküliek és álláskeresők száma. Ebben a hónapban 11.502-en voltak: megyei arányuk így 5,8 százalékos. Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetében 1845 regisztrált munkanélkülit és álláskeresőt tartottak számon, ami ebben a körzetben hatszázalékos aránynak felel meg. A nyilvántartásban szereplők 33,5 százaléka a 45 év feletti korosztályba tartozik: e korcsoport 37 százaléka csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik, így emiatt is nehezen találnak megélhetést.

Jó esélyekkel indulnak

Többek közt a diplomások számának növekedésével a munkaerő-piaci igények is változtak az elmúlt években. A szakmánkénti alakulásról a munkaügyi központ kimutatása árulkodik: a cégek részéről keresettek az NC- és CNC-gépkezelők, gépjárműmotor-szerelők, géplakatosok, szerszámkészítők, kovácsok, a gyártósori összeszerelők és az egyéb fém- és gépipari szakmunkások. Más területen keresett a pék, a szakács, a felszolgáló, a burkoló, a kőműves, valamint az ács-állványozó. Szellemi munkakörökben várják az idegen nyelvet beszélő gépészmérnököket, villamosmérnököket és különböző tevékenységekhez kapcsolódó üzletkötőket.

Divatos foglalkozások

Vannak azonban „divatos” foglalkozások, amelyekben viszont így egyre nehezebb elhelyezkedni. A munkaügyi központ nyilvántartása alapján a textiliparigép-kezelő, kozmetikus, fodrász, valamint a mezőgazdasági szakmák romló pozíciójú, túltelített foglalkozások lettek. Szellemi munkakörökben pedig az adminisztrátor, jogász, közgazdász és a pedagógus tartozik ebbe a kategóriába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom