Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Öt nap alatt több mint négyezer honosítási kérelem

Az egyszerűsített honosítási eljárás indulása óta eltelt öt nap alatt 4102 kérelem érkezett - tájékoztatta Wetzel Tamás miniszteri biztos és a Nemzetpolitikai Államtitkárság szombaton az MTI-t.
Érkezett beadvány Dohából, Isztambulból és Buenos Airesből is. A pénteki 14.00 órás adatok alapján - összesen 4102 egyszerűsített honosítási kérelmet adtak be, ez a szám meghaladja a tavaly egész évben beadottak számát. A tájékoztatás szerint ezek fele már Budapesten, feldolgozás alatt van. A közlésben kitérnek arra is, hogy a világ minden tájáról érkeznek be kérelmek, ezek közül a jelentősebbek - a környező országok külképviseleteit nem számítva -: London, New York, München, Bécs és Dublin.

További érdekességként említették, hogy ezen a héten Abu Dzabin kívül Dohából, Isztambulból és Buenos Airesből is érkezett be állampolgársági kérelem.

Megírtuk: 2011. január 3-ától a külképviseletek nekiláttak az egyszerűsített honosítási kérelmek befogadásához. A határon túli magyarok leghamarabb három hónap múlva újra magyar állampolgárok lehetnek.

A kérelmek 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban adhatók be.

Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak.

A mostantól alkalmazandó törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok.

A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. lamatic 2011. január 10. 12:16
  „142. hozzászólás hahaha62 2011.01.10. 10:46
  Miért kiabálsz? Félsz? Én nem félek, én tudom mi és ki vagyok, és tudom azt is ők kik, s mik! De te tudod ki, mi vagy? Ha igen akkor miért kiabálsz?? Még 1x kérdezem, félsz?
  -És miről írsz? Te érted amit írsz?”
 • 144. keiner 2011. január 10. 12:03
  „Hm........
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20110110-gyalazkodo-feliratokat-festettek-a-bukaresti-magyar-kovetseg-falara.html
  Összefügés van-e?”
 • 143. pistike27 2011. január 10. 11:03
  „Látom sajnos nemérdemes vitatkozni, önök csak negativ példákkal azok idézetével irogatnak, én is felhozhatnám a kékfény minden müsorát, hogy bemutatsam milyenek önök az anyaországban , de én tudom nem minden magyar anya veri agyon gyermekét, és nem emlitem az ilyen példákat, de önök csak a pár rosszon lovagolnak, szemét mindenhol van legtübb sokunk agyában. miért nemnézik a jó példákat miért nem gondolkodnak önállóan . miért halgatnak még ma is elbukott pártjuk utasitására. Solyom László, a Fidesz és Schmitt Pál a kettős állampolgárság aláirásával a törvény meghozatalával ÖRÖKRE beirták nevüket a magyar nép nagyjai közé ezt még 1.000 év mulva is dicsérni fogja a történelem de elenzőit mint nemzet árulókat fogja felemliteni ! Mi nem kereskedünk a kettős állampolgársággal mi mindig is magyar állampolgárok voltunk és leszünk továbra is a köppenyt amit ránk boritottak most kigombolhatjuk és nyiltan válalhatjuk magyarságunkat nagyon sok dolgozgató félti munkahelyét - kérem őket tanuljonak meg dolgozni és munkahelyükkel nemlesz baj. mos a karácsonyi ünnepek után kérem száljonak magukba hallgasanak lelkiismeretükre ha van még és azok után vitatkozzonak, olvassák el a szentirást vagy bibliát és ugy kezdjenek el gondolkodni, vezérelje önöket a szeretet és lelkiismeretük remélem nemsértettem meg senkit bocsanat ot kérek az ateistáktól,mindanyiunk cselekedeteiről a Mindenható Atya fog mondani véleményt és adni jutalmat vagy büntetést akkor is ha neismerjük el !!! üdvözlettel, nem szeretnék továbra is vitatkozni és befejezetnek tekintem hozzászólásomat.”
 • 142. hahaha62 2011. január 10. 10:46
  „LAMATIC !

  Mire is gondol pontosan-ami hiba bennem?
  A negativ diszkrimináció ami volt nap,mint nap érezhető módon-vagy az európai méretekben való gondolkodás-ha itt nem tekintenek valóban polgárnak-és adófizrtőként csak mkötelességem volt-még mások csak a jogaikkal éltek-mi is a probléma velem?Szívesen meghallgatom-de tények és érvek és nem emocionális megnyilvánulás érdekel.”
 • 141. keiner 2011. január 10. 10:44
  „140. lamatic, a horvátoknál sok kuldusokat láttam, drógosok is. Bosniában csak egy pár gazdag, a legtöbben sokkal rosszabb élnek mint régen. Föként ott beszéltem moszlemekkel és szérbekkel, mint sajnálta.
  A szerbeknek a mostani anyországban még jobban megy mint a normális embernek Bosniában. Nincs munka ott sem.
  Hasonlít a koszovohoz.”
 • 140. lamatic 2011. január 10. 10:19
  „139. hozzászólás keiner 2011.01.10. 10:07 Igen. Bonyolult. Már csak azért is mert a Bosznia szerbeket szerbeknek fogadják el a mai Szerbia területén élők. Ellentétben itt még nem vagyunk tisztában azzal hogy ki a magyar. Továbbá ők nem hajlandóak lemondani arról a területről amit ők szerb területnek tekintenek.
  Ami a régi jugót illeti ott csak azok sajnálják akiknél az életszínvonal rossz. De nem tartozik oda Horvátország, Szlovénia, Bosznia, Koszovó, Macedónia. Szerbiában igen nagy százalékban sajnálják mert a szerbek akkor sem és ma sem dolgoznak. Ez a tény egyből meglátszik a országokban is, ahogy belépsz a határaikon. De mind Szerbiában, mint Horvátországban a kettős állampolgársági úgy kb. 3 óra alatt lett elfogadva és nem hallani rossz visszhang az ott élektől, ugyanis ők nem vonják kétségbe az emberek álláspontját a saját hovatartozásuk illetően. Mi több örömmel konstatálják hogy más is horvátnak vallja magát és ez büszkeséggel tölti el őket. Náluk is a nem ott élőknek, de pl. horvát állampolgároknak nincsen szavazati joguk, nincs nyugdíjuk, nincs ingyenes orvosi ellátásuk stb.”
 • 139. keiner 2011. január 10. 10:07
  „138. lamatic, ez a bosznia kérdés sokkal bonyorúltabb, mert itt válásról is van szó. Jártam már többször Ex-Jugóban minden országaban és nem szallodákban, hanem az emberek között. Egy feltünt nekem, Tito könyvei minden lakásban láttam, mindegy, hogy horvát, moszlem, vagy szérbek voltak. Egy pár dióféj kivétellel mindenki sajnálja az ország szétesést és nem nagyon boldogok.”
 • 138. lamatic 2011. január 10. 09:42
  „137. hozzászólás hahaha62 2011.01.10. 09:38 Mondjuk ezzel a hozzáállással magadban kellene keresni a hibát.
  Akit érdekel itt egy cikk, hogy máshol is van hasonló gond csak lehet másként közelítik meg a dolgokat. Aki akarja olvassa el.

  Milorad Dodik szerint Bosznia-Hercegovina szétsőben van

  Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője kijelentette egy vasárnapi interjújában, hogy "az ország szétesőben van", valamint hogy a szerbek nem hajlandók belemenni Bosznia még erősebb központosításába csak azért, hogy az ország csatlakozhasson az Európai Unióhoz.
  "A boszniai társadalom megosztott. Számos jel utal arra, hogy az ország szétesőben van, mert soha nem sikerült közmegegyezésre jutni abban, hogy hogyan építsük föl. Nekünk (szerbeknek) Bosznia a vezeklés helye" - mondta a boszniai szerbek entitásának, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke a szerbek közszolgálati televíziójában az entitás fennállásának 19. évfordulója alkalmából.
  Az 1992-ben kezdődött boszniai háború előtt három hónappal a boszniai szerbek megalapították saját intézményeiket, mert nem voltak hajlandó csatlakozni a boszniai muzulmánokhoz és a horvátokhoz Bosznia-Hercegovina függetlenségének kikiáltásában. A háborút lezáró 1995-ös daytoni megállapodás elismerte ezeket az intézményeket, és szentesítette az ország felosztását a Szerb Köztársaságra (RS) és a Horvát-Muzulmán Föderációra, amelyeket egy laza központi intézményrendszer köt össze.
  Dodik 2006-tól miniszterelnöke volt az RS-nek, de tavaly októberben megnyerte az elnökválasztást. Győzelmét elsősorban annak köszönhette, hogy ellenzi a boszniai központi intézmények megerősítését, mert az az entitások intézményeinek gyengítésével járna. Tv-interjújában kijelentette, hogy kitart e politikája mellett.
  Az Európai Bizottság azonban úgy véli: ahhoz, hogy Bosznia valamikor csatlakozni tudjon az Európai Unióhoz, végre kell hajtania bizonyos reformokat, amire azonban Brüsszel szerint csak erős és működőképesek központi intézmények képesek.
  "Európának meg kell értenie, hogy van, ami lehetséges (Boszniában), és van, ami nem. Ha meg akarnak minket fosztani felelősségi körünktől, és azt akarják, hogy egy központosított államot hozzunk itt létre, akkor köszönjük szépen, nem kérünk az EU-ból. Nem mi leszünk az egyetlen ország, amely nem tagja az uniónak" - mondta Dodik.
  (MTI/AFP)”
 • 137. hahaha62 2011. január 10. 09:38
  „Szerintem aki a nagymagyarország területéröl távozik megtagadja a hazájját

  Aki nem érti az menjen történelem órára, s látogasson el az elcsatolt területek egyikére, s ott rá fog jönni ennek fontosságára.

  a kedvenc soraim.

  Aki folyamatosan negativ diszkrimináltatni akarja magát-persze maradjon...én voltam a 70-es években Szbadkán és bizony az előtte magyarul beszélő eladó elfordult,amikor árut kértem-most bizonyosan ő az első ,aki jönne át.
  Ausztriai elcsatolt részeken miért nem akarnak magyar honfiságot?Az ukrán és szerb területekről magyarhonosítás után gyorsjáratok indulnak tovább nyugatra-ezt nem lehet nem látni!

  Ha érvek-és nem érzelmek vannak-hagyom magam meggyőzni!”
 • 136. lamatic 2011. január 10. 09:02
  „Nagyon helyes. Végre van lehetőség, hogy egyre többen legyenek magyarok, azok is akik eddig is annak vallották magukat, s immáron már teljesen annak tudhatják magukat. Fontos ez, nagyon fontos. Aki nem érti az menjen történelem órára, s látogasson el az elcsatolt területek egyikére, s ott rá fog jönni ennek fontosságára.”
 • 135. qrumpli 2011. január 10. 08:24
  „Majd ők eldöntik hogyan szeretnék élni én itthon!?
  Az igaz széttépték hazánkat ,
  azis igaz sokan kivül rekedtek,de miota határos velünk pl:amerika?
  Szerintem aki a nagymagyarország területéröl távozik megtagadja a hazájját!”
 • 134. flexsnake**** 2011. január 10. 01:25
  „magyar az aki állampolgárságát tekintve magyar, attól nem lesz az hogy külföldön lakik. Tele vagyunk pákókkal meg győzikékkel akik annyira magyarok mint a ferdeszemű ...... aki ocozoknit árul a piacon.”
 • 133. keiner 2011. január 09. 20:58
  „Gondolt már valaki a vegyes házagokra? Azzokkal mi lesz ott külföldön?
  Mert vannak, nem léteszik, hogy évtízeken keresztül csak "magukba" házasodtak a magyarok? Gondolt már valaki ezzekre?
  Tudom, ez volt az Ex-Jogoszlaviá ia nagy probléma a mostani haboruba és utána.”
 • 132. hahaha62 2011. január 09. 20:25
  „JABBA!--130

  eZ ÍGY IGAZ , de mindenki oldja meg a saját problémáit.Én már nagyon sokszor segítettem és majdnem mindig én jöttem ki rosszul a dologból.Részemről a szociális érzékenység befagyasztva.Nagyon szegény gyerek voltam-az egyetemet végigdolgoztam---tegye ezt más is-ez a véleményem.Van munka-de tanulni kell-hogy ne aljamunkát kelljen végezni.”
 • 131. hahaha62 2011. január 09. 20:20
  „JABBA!

  lÁTOM , HOGY LÁTOD 1.O.V.-n keresztül a jövő lehetőségeit.Akinek van valamije-az már népellenség---így van-nevetséges-amit csinálnak fent!
  Segítek-ha van fizetve havi 5000ft-azaz 4950ft-akkor a magyar tb le van rendezve és igénybe vehető-tehát az egészségi korlátok máris leküzdve.
  Szerintem teljesen egyformán gondolkozunk-a cérna nálam hamarabb elszakadt ez tény---egy házam még nekem is maradt Szegeden---de ha ebben az évben bedöntik a majd 100ezer árverezendő ingatlant -nem lesz értékük-ahol ezt megtették.--ÍRORSZÁG-SPANYOLORSZÁG-PORTUGÁLIA-az ingatlan árak lefeleződtek.Ez is lehet egy jövőkép-ami nem túl szép!”
 • 130. JABBA 2011. január 09. 20:17
  „128. hozzászólás hahaha62 2011.01.09. 19:52

  De a legtöbb ember Magyarországon NEM orvos és jólmenő vállalkozó. És kinnt se fenékig tejfel az élet. És kinnt se mindenki vállalkozó és orvos/ügyvéd.”
 • 129. JABBA 2011. január 09. 20:14
  „128. hozzászólás hahaha62 2011.01.09. 19:52

  OFF: Megértelek, de nem mindenki teheti meg, amit te. Azért sok emberben benne van a honvágy. Nejem tanár. Én vállalkozó. Engem is zavar, hogy az általam megkeresett pénznek csak csekély összege marad nálam. Én is elgondolkodtam már a kiköltözésen, de sajnos egészségi problémám miatt ez sajnos nem kivitelezhető.
  Örülök, hogy neked sikerült letelepedni külföldön, de mégha nekem is sikerülne, nekem az összes ismerősöm, barátom Magyarországon él.

  ON: De visszatérve a cikkhez: Én egyáltalán nem nézem jó szemmel ezt az állapolgárságos mizériát. Épp nemrég hallottam a hiradóban, hogy a "királyunk" (I. O. V.) azt nyilatkozta, hogy Magyarország lakosságának többségének NEM emelkedik jövőre a gáz ára. Annak nem is emelkedik, aki egy panelban lakik, mert az tuti, hogy ne fog sokat fogyasztani. De akinek magánháza vagy társasházban lakik, annak igenis megemelkedik gáz ára. Jó lenne tudni, hogy a kijelentést kikre értette.”
 • 128. hahaha62 2011. január 09. 19:52
  „THE !

  Asszony pajtás orvos-látom a fizetés és lehetőségbeli különbségeket a 2 ország között .Sajna nagyon nagyon nincs rendezve az ő sorsuk magyarhonban---és közel sincs akkora hálapénz,mint emlegetik.Egyébként teljesen egyetértünk.

  JABBA!
  Nagyon szép magyarsággal fogok válaszolni.Helyesebben megpróbálok.
  A legnagyobb magyar mondta:"Minden nép olyan vezetést kap,amilyent megérdemel!"---számomra itt a lényeg és a megoldás is ebben van benne.
  Én egy nagyon jól menő vállalkozást számoltam fel magyarhonban,mert elegem volt abból,hogy a sok élősködőt-naplopót az én adómból etessék-miközben nekem semmi becsületem sincs.
  Hagyjuk-nem írom le-mert nem érdekes- a gyermekeim látják a különbséget és ez a fontos.Mi is békében és boldogságban élünk-de nem megy el adóra a megtermelt nyereség 80%-a stb.-stb.
  Itt van szociális közmunka például havi 740 euroért.
  Itt az adott szó is garancia-magyarhonban másodpercenként akartak meglopni és átverni.
  Lehetne még sok mindent írni-de nem akarom a maradók számára nagyon csúnyára festeni a jövőjüket,pedig puszta számtan-van egy népcsoport-akik 16-18 évente duplázodnak-mi lesz ennek a vége?Nem lehet becsukott szemmel élni-én nem tudok!”
 • 127. cumania 2011. január 09. 19:38
  „Ki tudja... :) :) :)”
 • 126. keiner 2011. január 09. 19:29
  „124. Drága cumania, ezzel nem akársz mondani, hogy na, nem híszem el. :-)))
  http://nol.hu/velemeny/20110105-alld_meg_”
145 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt: önkéntes az, amit érdek nélkül teszünk

Önkéntes az, amit érdek nélkül teszünk - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök az önkéntesség európai évének alkalmából rendezett nyitó konferencián szombaton Budapesten. Tovább olvasom