Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ötlet-program: mentőöv pályakezdő fiataloknak

„ Munkahelyi tapasztalattal rendelkezők előnyben” – a fiatalok e miatt a mondat miatt pályázzák meg esélytelenül az állások többségét. Egy országos program azonban épp ezen a kezdeti nehézségen lendíti át őket.
Az Ötlet elnevezésű program küldetése, hogy a 18–26 év közötti, pályakezdő munka nélküli fiataloknak segítsen beilleszkedni a munka világába, megismerni a munkahelyi kultúrát, tapasztalatot szerezni, hiszen az állásajánlatok szerint többnyire gyakorlattal rendelkezőt keresnek a cégek.

Nem ingyenmunka

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által finanszírozott és az Önkéntes Központ Alapítvány által országosan

koordinált programban 10 hónap önkéntes tevékenységet ajánlanak a fiataloknak az érdeklődési körüknek megfelelő fogadószervezetnél. A 10 hónap alatt ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak, ennek ellenére ez mégsem ingyenmunka. Az önkéntesek havonta 10 ezer forint értékű étkezési utalványt kapnak, a program fizeti a telefonos feltöltőkártyát, a helyi buszbérletet, a tréningekre való utazás költségeit és különböző képzéseket. Ez az önkéntes érdeklődésének megfelelő szaktanfolyamot vagy nyelvtanulást, vezetői jogosítványt jelenthet.

Eddig 181 jelentkező

Ezenfelül minden hónapban szerveznek a fiataloknak különböző tréningeket, amelyek bővítik az ismereteiket, és segíthetik őket a későbbi elhelyezkedésben. Ha a fiatal más régióban vállalkozik az önkéntességre, a program a szállásköltséget is állja. Országszerte 181 fiatal jelentkezett a munkatapasztalat megszerzését segítő önkéntes munkára, 117 intézmény, civil szervezet fogadta őket, átlagosan egy-két fiatalnak adva lehetőséget.

Jön a 2006-os

Az országos programot régiónként koordinálják, Győr-Moson-Sopron, Vas, illetve Zala megye a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi munkatársaihoz tartoznak. Kovács Sándor a Kisalföldnek elmondta: az Ötlet 2005 jövő tavasszal fejeződik be, jelenleg a régióban 24 fiatal vesz részt a programban, a félidőig már nyolcuknak sikerült munkát találniuk. Az Ötlet 2006-ot novembertől készítik elő, januárban kezdhetik a jelentkezők a munkát. A programhoz bármikor lehet kapcsolódni és ki is lehet lépni belőle. A változás annyi lesz, hogy az Ötlet 2006 programban az életkor kitolódik 30 évre. A program fogadószervezetek jelentkezését is várja, az egyetlen kikötés, hogy önkormányzati vagy nonprofit legyen. (A jelentkezés módjáról és továbbiakról az otletprogram.hu internetes oldalon olvashatnak, a régiós koordinátor elérhetősége: mmszszombathely@malta-nydregio.hu, Kovács Sándor telefonszáma: 06-30/633-5221, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyen, a Margaréta u. 1. szám alatt. Irányítószám: 9700.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom