Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Ötmilliárd forint kellene még a gyermekétkeztetéshez

Ötmilliárd forintot kellene találni a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy az MSZP-nek teljes egészében elfogadható legyen a gyermekétkeztetés finanszírozása - tudta meg az MTI hétfőn.
Az MSZP délelőtti frakcióülésén vita volt a gyermekétkeztetés finanszírozásának megváltoztatásáról, pontosabban a nem ingyenes, illetve nem kedvezményes étkeztetés támogatásáról.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP-frakció azt szeretné, ha nem ezen a területen spórolna a kabinet, amelynek képviselője úgy nyilatkozott a frakcióülésen, hogy megvizsgálják a kérdést.

A nem ingyenes, illetve nem kedvezményes étkeztetés finanszírozása jövőre ugyanis úgy történne, hogy a nyersanyagnormát továbbra is megkapnák az önkormányzatok, a rezsiköltségeknek azonban csak a felét adná oda a kormány. Ez ötmilliárd forint mínuszt jelent az önkormányzatoknak, és benne van a korábban már bejelentett, az önkormányzati kiadáscsökkentésben.

Az MTI információi szerint a rezsiköltségek nagyon eltérőek önkormányzatonként: van, amelyik a norma 45 százalékát, van, amelyik a 95 százalékát használja fel.

Az MSZP-frakcióban arról nincs nagy vita, hogy az óvodai, iskolai, kollégiumi diákétkeztetés normatívája egyharmadára csökkenjen, az idei 65 ezer forintról 22.500 forintra.

Az MTI információ szerint a rászorulók ingyenes, illetve kedvezményes étkeztetésének támogatását megkapják az önkormányzatok a költségvetésből, de nem normatíva formájában.

A gyermekétkeztetés finanszírozásáról várhatóan a héten még folytatódnak az egyeztetések. Ha az ötmilliárd forintot a költségvetés más fejezeteiben találják meg, akkor erről még a jövő hét elejéig meg kell állapodnia a kormány és a frakciónak, mivel a 2010-es büdzsé általános vitáját ezen a héten folytatja le az Országgyűlés.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. október 06. 07:26
    „Az nagyon sok penz, par elftars onkielegitese ekkora osszeg; ennyit nem adhatnak az egesz orszagnak ertelmes celokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs előrelépés az uniós tejtárgyalásokon

Magyar szempontból sikertelennek minősítette az Európai Unió tagországainak hétfői mezőgazdasági… Tovább olvasom