Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Ötmillió netezőt jósolnak 2006-ra

Az informatikai tárca célja, hogy 2006-ra minden második magyar internetezzen, hasznos tartalmak és szolgáltatások jelenjenek meg a hálón.
Elindult a verseny a távközlésben, megvalósult a közvetítőválasztás, új szolgáltatók jelentek meg a piacon, és hosszú idő óta először csökkennek a távközlési tarfiák - összegezte az IHM tavalyi munkájának eredményét Kovács Kálmán az Országgyűlés informatikai bizottságának meghallgatásán. A miniszter elmondta, hogy a mobiltarifák 2002 óta átlagosan évi 14,7 százalékkal csökkentek, a vezetékes telefonálás azonban csak 3,8 százalékkal lett olcsóbb. A szélessávú internetelérések ára is csökkent, hasonló letöltési sebességet és szolgáltatásokat kínáló csomagokért 2002-ben még tízezer forint körüli összeget kellett fizetni, ma ugyanez már 6-7 ezer forintért kapható - írja a Magyarország.hu.

Idén folytatódik a Közháló- és az eMagyarország-program. A tárca 2005-ben összesen 200 eMagyarországpontot telepít a határon túli magyarlakta területeken. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke a meghallgatáson arról faggatta a minisztert, hogy miért nincs minden meghirdetett eMagyarországponton internet kapcsolat. Kovács Kálmán a válaszában elmondta, hogy a 2700 eMagyarországpont közül legalább 700 helyen még valóban nincs internetkapcsolat, de szeptemberre a Közhálóprogramnak köszönhetően ezen pontok döntő többségén is lehet majd internetezni.

A tartalmi programok közül a miniszter a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006-os indulását emelte ki, az erről szóló törvény a költségvetési megszorítások miatt idén nem lép hatályba. A program idei finanszírozására szánt összegét a megszorítások miatt zárolták, félévkor derül ki, hogy a zárolt összegből végül jut-e a NAVA-ra.

Az IHM öt fő célja idén és jövőre, hogy a jelenlegi 2,7 millióról 4,7 millióra emelje a netezők számát, tartalmakat szolgáltasson a közhálón, előmozdítsa az önkormányzati e-ügyintézést, elinduljon a harmadik generációs mobilszolgáltatás, és megépüljön a Jövő Háza interaktív játszóház és múzeum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netböngésző - 2006 április

Tovább olvasom