Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Ötmilliós bírság művesés beszerzésért

A Debreceni Egyetemet ötmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel közbeszerzés nélkül vásárolt művese kezeléshez szükséges termékeket - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetem 1995 áprilisában 2005. végéig tartó - több mint 10 éves - szerződést kötött a Presenius Kft.-vel, hogy kizárólag ez a cég szállítja a dialízis állomás működtetéséhez szükséges eszközöket. Miután a közbeszerzési törvény néhány hónappal később lépett hatályba, a szerződést nem lehetett felróni az egyetemnek.

Közben a szerződés hatályát kitolták 2006. október 31-ig, ami még szintén jogszerű volt, de a lejárat előtt még 67 millió forint értékben olyan megrendeléseket adott fel az egyetem, amelyek közül az utolsó lejárata ez év májusában volt. A Közbeszerzési Tanács egyik tagja ezt kifogásolva fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A döntőbizottság álláspontja szerint közbeszerzés nélküli beszerzésnek minősült az ügylet, amit tilt a törvény. Az egyetemet nem menti az sem, hogy időközben - ez év áprilisban - közbeszerzést írt ki a szóban forgó eszközökre.

A döntőbizottság 5 millió forint bírságot tartott megfelelőnek a jogsértésre.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 milliárdba kerül az államnak a passzív dohányzás

Évente körülbelül 17 milliárd forintot költ Magyarország a passzív dohányzás miatt. Ennyibe kerül… Tovább olvasom