Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

OTP: Csányi Sándor a posztján marad

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerdán háttérbeszélgetésen erősítette meg, hogy nem szándékozik megválni a bank vezetésétől.
Elmondta azt is, hogy részvényeladásait a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagjáról szóló híresztelések befolyásolták ugyan, de az idén mindenképpen adott volna el OTP-papírokat a tervezett élelmiszeripari beruházásai miatt.

A pénzintézet vezetője egy, meghívott újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen hozzátette: a hírek csak annyiban befolyásolták, hogy lejjebb vitte azt a limitárat, ameddig az eladásra megbízást adott. Olyan megbízást adott, hogy bizonyos alsó árfolyamig folytassák az eladást, 300 forinttal vitte le ezt az árat, ha az OTP-papír 5000 forintról felfelé indult volna, akkor várt volna az eladással.

Kiemelte: ebben az évben mindenképpen adott volna el OTP-papírokat a tervezett élelmiszeripari beruházások miatt, de mint mondta, nem akarta, hogy ez a folyamat hónapokat vegyen igénybe. "Ezeket a részvényeket mindenképpen eladtam volna, mert szükség volt az összegre a tervbe vett élelmiszeripari beruházásokhoz" - közölte. "Nem kell megijedniük a kisbefektetőknek, az OTP-t továbbra is nagyon jó befektetésnek tartom, és fogok még vásárolni. Még vehetek és eladhatok is OTP-részvényeket, a jövőben aktívabb portfólió-menedzselést akarok folytatni" - tette hozzá.

Kijelentette: a részvényeladásokkal nem üzenni akart a kormánynak, nem erről van szó. Hozzáfűzte: ismeri annyira Orbán Viktort, ettől ő nem ijedne meg, "ez olyan, mintha papírrepülővel dobálnám őt".

Az élelmiszeripari beruházásokról elmondta: most egy hozzávetőleg 12,5 milliárd forint összegű, több projektből álló beruházási folyamat zajlik, a tervek között további, mintegy 10 milliárd forintot kitevő beruházások szerepelnek, emellett 11 milliárd forintra rúg majd az a vágóhíd, amelyet más befektetővel együtt valósít meg.

Arra a kérdésre, hogy a jegybankelnök bankvezetőknek tartott reggelijein, amelyen ő is részt vett, szóba került-e az újabb devizahiteles mentőcsomag, elmondta: 3-4 ilyen reggeli volt, eddig nem esett szó arról, hogy esetleg újabb devizahiteles mentőcsomag várható.

Csányi Sándor egyúttal leszögezte: nem születhet olyan, a devizahiteleseket mentő csomag, amelyet az OTP ne tudna túlélni. A tervezett devizahiteleseket segítő újabb mentőcsomagról nem egyeztettek a bankokkal, egy konzultáció volt hétfőn a bankszövetséggel, amelyen az OTP részéről Gresa István vezérigazgató-helyettes vett részt. A pontos tervekről nem tudnak - mondta.

A további esetleges akvizíciókról jelezte: esetleg mégsem vesznek meg több magyarországi bankot, mert bár az akvizíciók továbbra is a tervekben szerepelnek, és azokat szeretné is az OTP megvalósítani, először látniuk kell, hogy mennyi likvid eszköze marad a pénzintézeti csoportnak, melyek lesznek az új tőkekövetelmények.

Az újabb mentőcsomag, annak esetleges megvalósítása kockázatokat hordoz, mert az ország bankrendszerét nézve csökken a hitelállomány, a hitelÖbetét mutató is mérséklődik, és az anyabanki források, amelyekből finanszírozhatóak lennének bizonyos hitelek, szintén apadnak. Ennek okai közé sorolható, hogy várható a bázeli szabályok további szigorodása, a nemzeti bankfelügyeletek újabb szigorú előírásokat, szabályokat alkotnak, a bankok pedig menekülnek azokról a piacokról, ahol alacsony a megtérülés - mondta.

Kiemelte: 2012-ben Magyarországon mínusz 7,6 százalék volt a tőkearányos megtérülés, 2011-ben mínusz 12 százalék, míg 2008-ban plusz 4,1 százalék. Az alacsony megtérülés mellett Magyarországon a bankadó és a tranzakciós illeték is jelentős terheket jelent a bankoknak.

Arról is szólt, a bizonytalan jogi háttér miatt Magyarország nem igazán vonzó terep a pénzintézeti tevékenység számára.

A takarékszövetkezeti integráció szerinte rövid távon nem jelent veszélyt az OTP-csoportra, mert az átalakítás időigényes, de hosszabb távon se hiszi, hogy olyan "bombatermékek" jelennének meg a takarékok hálózatában, amelyek ne lennének meg az OTP-nél.

Arra a kérdésre, hogy érez-e politikai támadást ellene vagy a bankja ellen, azt válaszolta: nem érzi a politikai támadást a kormány részéről, úgy ítélte meg, nem történt olyan specifikus lépés, amely az OTP Bankot jobban sújtotta volna, mint a többi bankot.

"Néha 1-2 ember tesz ugyan megjegyzéseket, de ez sosem izgatott nagyon" - jegyezte meg, majd konkrétan Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt megemlítve, azt mondta, "Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól intézte a trafikügyet".

Csányi Sándor kiemelte: az OTP rendkívül stabil, tőkeereje kimagasló Európában, hatalmas likviditási tartalékkal rendelkezik, a 90 napon túl nem teljesítő hitelek lefedettsége több mint 80 százalékos, az OTP jó értelemben véve a legkonzervatívabb bank.

Egyes piaci találgatásokkal kapcsolatban elmondta: az OTP vezérigazgató-helyetteseinek tulajdonában lévő részvénycsomag nagysága nem változott.

"Nem tervezem a visszavonulásom, jobb állapotban vagyok, mint a műtét előtt" - mondta. A műtétjével kapcsolatban utalt arra, hogy születéskori rendellenesség miatt az aorta billentyűjével volt baj, most jött el az operációra ideje, de a műtét nem csökkentette munkabíró képességét.

Elmondta: azért Németországban műtötték, mert ott talált egy specialistát, nem azért, mert nem bízik a magyar orvosokban.

"Teljesen meggyógyultam, maratont is futhatnék, fizikailag rendben vagyok" - emelte ki.

Egy a Mol-INA-üggyel kapcsolatos kérdésre Csányi Sándor - aki a Mol alelnöke - kijelentette: Hernádi Zsolt korszerű nagyvállalatot épített ki, neki kell maradnia a Mol elnök-vezérigazgatójának.

Olvasóink írták

 • 9. DMagóg 2013. július 28. 10:42
  „8.lukrecia 2013.07.25. 16:22!

  Te egy jólmenő tőzsdeügynök vagy? Ennyi ésszel nem lehetsz más! Vagy, mégsem? Tanulj meg kételkedni! Elsőként a saját véleményedben! A többi már menni fog!”
 • 8. lukrecia 2013. július 25. 16:22
  „7. Aha , ha te mondod. Biztos vagyok valakik vagy az OTP reszvenyt , vagy a BUX.t nagyban shortoltak ugyanabban az idoben. Termeszetesen CSS nevet sehol sem fogod megtalalni. (stroman tudod mit jelent, vagy barat, vagy rokon ??) Ebbeol az eladasbol nyeresegesen csak egyideju shortolassal lehetett kiszallni. Na most ha te azt feltetelezed , hogy vesztesege lett CSS nek ezen az irtora lenyomott eladason akkor tevedsz. Eleve O egy privat "brokeren " keresztul intezi az ilyen ugyeket. Na most amikor a Brokernek megbizast ad X milliard ertek eladasra , akkor az maga utan vonja , hogy egyre lenntebbre megy a tranzakcio soran az arfolyam. Ezt tanitjak is , bar te nem tanultad---shortolni kell egyidejuleg. Te ezt kis penzzel nem tudod megtenni. O megtudja”
 • 7. pala1964 2013. július 25. 13:00
  „1. sajnos még hiányos a tőzsdei ismereted

  ad1, a BÉT-en jelentős többletkínálat persze hogy lefelé nyomja az árat; ad2, shortolni csak úgy lehet (úgy shortolás), ha olyat adsz el, ami éppen akkor nincs is neked (vagy van, de kevesebb, mint amennyit eladsz) - Csányinak maradt még magánzóként is, vállalkozásként is - miről beszélsz???

  nyilván adhatott volna el lassabban, kisebb adagokban, de mivel CSS bennfentes személy, azonnal közölnie kell bármely részesedésváltozást (-növekedést, -csökkenést egyarán), kérdés, akkor hogy reagál a piac... előbb-utóbb beárazzák, hogy CSS elad...

  de tény CSS lejjebb vitte a limitárát (amin még el lehet adni a részvényeit), amit a devizahitel-mizéria is elősegíthetett...

  végük, a szememben CSS egy kiemelkedő képességekkel és kapcsolatokkal rendelkező üzletember, akivel kapcsolatban elsősorban az igaz, hogy ismeri a piaci játékszabályokat és törvényszerűségeket, kőkemény üzletember, és a piacgazdaság nyelvét beszéli... ami ezzel szembe megy -mint a mai hazai ´gyakorlat´, de akár a megvalósult kommunizmus is lehetne ez-, azt nyilván érti, de mint nem fenntarthatót, nem kívánja támogatni, összgazdasági szinten kárt okozva... szerintem”
 • 6. ötös 2013. július 25. 09:21
  „Én bízok Csányiban! Neki még van szociális érzéke a kis emberek felé is. Szerintem valamit üzenni akart ezzel a lépésével. Egy kormány nem teheti tönkre a bankokat, mert lebénul a gazdaság és az ország a padlóra kerül. Ez senkinek nem lehet érdeke. meg kell találni a középutat. Csányi sok embernek munkát ad ma is, ezt ne felejtsük el. Lehet irigykedni, de ő legalább ennyit megtesz.”
 • 5. DMagóg 2013. július 25. 09:14
  „Talán méltányolandó, hogy működő tőkével a nagyon áhított termelésbe -munkahelyek létrehozásába- kíván beszállni, a szelvényvagdosás helyett. Természetesen haszonszerzési céllal. Ez sem tetszik?”
 • 4. Légiós 2013. július 25. 07:20
  „igen karácsonykor majd megkapjuk a 100 leggazdagabb ember névlistáját karácsonyra, de mikor egy kis fiu beteg és sok pénz kéne a mütétre szegény emberek adakoznak a gazdag tetvek meg se hallják ezt kivéve ága Zoltánt a többitöl hánynom kell”
 • 3. queenmargareth1 2013. július 24. 21:56
  „valamit tud, amit mi csak sejtünk, de ő mindig ilyen volt.szélkakas.ebből és a kisemberekből gazdagodott meg ő is jó hátszéllel.”
 • 2. Légiós 2013. július 24. 19:39
  „Gondolom nehéz is lenne megvállni neki ettöl a zsiros táltol :))) az Isten pénze nem lenne ezeknek elég, és még köztehet viselést emlegetnek magasabb körökben ) nos az igaz árja magyaroknál ez müködik ma már nem...............”
 • 1. lukrecia 2013. július 24. 18:43
  „Eladott reszvenyeket X mennyisegben. Csak azt nem ertem miert nyomta ekozben lefele az arat ???? Azaz ertem. XYYY mennyisegben jo elore shortokat vettek fel " valakik "" , majd az volt a cel minel lentebbre nyomjak az X arat. Hogy penzenel volt igy , az biztos. " masok " nagyon sokat veszitettek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BÁH-alkalmazottat fogtak el a rendőrök vesztegetés gyanúja miatt

T. János, a bevándorlási hivatal gazdasági ügyintézője "anyagi előny juttatása ellenében"… Tovább olvasom