Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ötpárti egyeztetés: Még senkinek nincs államfőjelöltje

Minél gyorsabban meg kell oldani a jelenlegi helyzetet - nyilatkozta a tanácskozás után Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Még senkinek nincs államfőjelöltje - jelentette ki az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról zajló ötpárti egyeztetés után, hétfő este a Fidesz ügyvezető alelnöke újságíróknak nyilatkozva az Országházban.

Arra a kérdésre, hogy hangzottak-e el nevek a tanácskozáson, Kósa Lajos azt válaszolta: "lényegében nem".

Mint mondta, arról volt szó, hogy minél gyorsabban meg kell oldani a jelenlegi helyzetet.

Közölte, hogy este 10 órakor összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja.

Schmitt Pál, az eddigi elnök hétfő kora délután mondott le.

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke és frakcióvezetője (b), Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője (j), Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) frak
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke és frakcióvezetője (b), Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője (j), Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) frakcióvezető-helyettese (b2) és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kezet fog egymással ötpárti egyeztetésük előtt az Országházban.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a hétfő esti ötpárti egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-frakció még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök, és Kövér László az egyik esélyes jelölt erre.

Az ellenzéki politikus újságírók előtt látszategyeztetésnek minősítette az ötpárti megbeszélést, és hozzátette: bár az MSZP véleménye szerint nem lehetne pártkatona a köztársasági elnök, a tanácskozáson az derült ki, a kormányoldal nem zárja ki Kövér László megválasztását, sőt ő az egyik "erős jelölt".

Szavai szerint bár a kormánypárti politikusok először nem árulták el, hogy milyen típusú jelöltet tudnak támogatni, de kérdésére úgy válaszoltak: nem zárkóznak el attól, hogy pártpolitikus legyen az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, miből gondolja, hogy Kövér László az egyik jelölt, úgy válaszolt: "abból, hogy Lázár János megerősítette, hogy felvetődött Kövér László neve is a jelöltek között", de testületi döntés még nincs erről.

Az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek már előre eldőlt az eredménye - mondta a hétfői, parlamenti ötpárti egyeztetést követően Jávor Benedek. A frakcióvezető hozzátette, nincs értelme egy ilyen "megalázó folyamatba belökni" olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek.

A politikus annak a meglátásának adott hangot, hogy a Fidesz egy rendkívül gyors eljárásban szeretne államfőt választani. Hozzátette, hogy az ő álláspontjuk szerint viszont "annak a morális válságnak a feloldására, amit Schmitt Pál plágiumbotránya és lemondása okozott", csak úgy lenne mód, ha a parlamenti pártok egy olyan konszenzusos jelöltet tudnak állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét.

Abban az erőltetett tempójú eljárásban, amit a Fidesz végig akar vinni, nem nagyon van lehetőség egy ilyen jelölt megtalálására - jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a házelnök dolgozószobájához érkezik ötpárti egyeztetésre az Országházban. Schmitt Pál bejelentette a parlamentben, hogy lemond államfői hivataláról. Fotó: MTI/Kovács
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a házelnök dolgozószobájához érkezik ötpárti egyeztetésre az Országházban. Schmitt Pál bejelentette a parlamentben, hogy lemond államfői hivataláról.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egy eszmeiségében a párthoz közel álló jelölthöz ragaszkodik. Ezt Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője mondta az MTI-nek a hétfő esti ötpárti megbeszélés után.

Harrach Pétert személy szerint ugyanakkor nem zavarná, ha párttag lenne az aspiráns, ez - folytatta - önmagában nem jelenti azt, hogy ne lehessen valakit jelölni.

Az MTI azon kérdésére, hogy ezek szerint akár Kövér László házelnököt is jelölni lehetne, azt válaszolta: "szerintem nyugodtan". Hozzátette: önálló jelöltben nem gondolkodnak, a Fidesszel közös aspiránst állítanak.

A Jobbik szerint csak "formális összejövetel" volt a hétfő esti ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök jelöléséről - mondta el a találkozót követően Balczó Zoltán a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke újságíróknak.

Hozzátette: a Jobbik a szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e olyan személyt, aki mellé megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 78 országgyűlési képviselő támogatását.

Balczó Zoltán elmondta még: a másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül választhatnak az ellenzéki pártok, hogy van-e olyan, akit tudnak támogatni.

Korábban írtuk:

Ötpárti egyeztetés kezdődött hétfő este a parlamentben az új államfő jelöléséről, miután az eddigi köztársasági elnök, Schmitt Pál a nap folyamán lemondott posztjáról.

Az ötpárti egyeztetést a Fidesz-KDNP kezdeményezte. A tanácskozáson a Fideszt Lázár János frakcióvezető és Kósa Lajos ügyvezető alelnök, a KDNP-t Harrach Péter frakcióvezető és Rubovszky György frakcióvezető-helyettes, az MSZP-t Mesterházy Attila frakcióvezető-pártelnök és Tóbiás József frakcióigazgató, a Jobbikot Balczó Zoltán alelnök és Farkas Gergely frakcióigazgató, az LMP-t pedig Jávor Benedek frakcióvezető képviseli. A tanácskozásra bement a független Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója is.

Olvasóink írták

 • 18. Jozsoci 2012. április 03. 07:34
  „Habsburg György.”
 • 17. hahaha62 2012. április 03. 07:30
  „UNDOROM VAN A POLITIKAI ELITTŐL ÉS A FEHÉR GALLÉROS TOLVAJOKTÓL-PLÁGIUMPÁLOKTÓL!!!”
 • 16. spagetti 2012. április 03. 06:56
  „Szeretném el válalni, igaz nincsen doktorim de mire kiderül el telik egy kis idö , és nekem is jár az a sok minden amit megkap ezután! Tehát jól járt, véleményem szerint elkellet volna kobozni mindent töle, nem pedig adni neki!!”
 • 15. NP1 2012. április 03. 06:24
  „DobóI
  A Szocik best of jelöltjei kiválóságban meg sem közelítik a feledhetetlen Plagibácsit. Őt kik is jelölték?”
 • 14. DobóI 2012. április 03. 05:54
  „Gondolom a szociknak ilyen remek "best of" jelöljei lehetnek, mint Kovács László, Lendvai Ildikó vagy Lampert Mónika..”
 • 13. Egyolvasó 2012. április 03. 05:40
  „Inkább legyen egy külföldi Magyar, úgy is ezt akarja a fidesz, "magyarország" pedig már régen nem a Magyaroké.”
 • 12. bambinaXX 2012. április 03. 05:24
  „Mi az, hogy: "lényegében nem"..? mellébeszélésből 5-ös! csillagos! :))
  mondja inkább, hogy igen, de még nem publikus. vagy nem biztos.”
 • 11. qrumpli 2012. április 03. 04:54
  „Há ménem vállalja e a Viktor ?
  Ránézésre ért hozzá!
  Eselleg a Lézer,vagy a Kövér.
  Nemmindegy?
  A kenyér attól még drága marad.”
 • 10. lj510126 2012. április 03. 04:46
  „Lezsák Sándor a legalkalmasabb elnökjelölt. Magyarságához nem férhet kétség!”
 • 9. tzrtz 2012. április 03. 01:44
  „Mi az, hogy senkinek nincs? A narancsosoknak szerintem már minimum hetek óta megvan. Lehet, hogy hónapok óta. És mivel Magyarországon egyetlen törvényszerűséget kell ismerni a közéleti előrejelzéshez ("mindig mindenből rosszabb jön"), nem kételkedhetünk, hogy vagy Kövér, vagy Áder, esetleg Deutsch Tamás lesz a köztársasági elnök, aki már nemcsak pártkatona lesz, hanem hangosan szövegelni is fog a bárgyúan vigyorgó Schmitt után. De gyanús, hogy tényleg Kövér lesz, mert a házelnökség nem pálya a Fidesz 2. emberének, és tényleg minden esetben morcogott Orbán cselekvéseire és jelöltjeire az utóbbi időben, úgyhogy kell neki valami légtétel most már. Akkor pedig rossz világ jön. Egy volt(?) titkosszolgálati miniszter ilyen kóros hatalom (lásd: új "háztörvény") és karhatalom-mániával (lásd: házőrség bevezetése) nem túl jó dolog. Az biztos, hogy az ő szakdolgozatát nem fogja senki birizgálni. Na meg a sérthetetlenséget is máshogy fogja értelmezni, az már biztos. A szilveszteri beszédjébe bele se merek gondolni. Kitüntetéskor csak próbálna valaki vele nem kezet fogni, tuti elvitetné a testőreivel.”
 • 8. smalltown 2012. április 03. 01:30
  „de szipek igy egyutt....:))”
 • 7. tótkomlósi 2012. április 03. 00:17
  „SP csak addig kellett, míg aláírta a lehetetlen törvényeket!

  Most jön Kövér köteles mszmp lászló? És kapja még vagy 40 évig a juttatást?
  Szép lesz!”
 • 6. Yucca 2012. április 02. 23:30
  „Cuki dolog volna, ha majd az újonnan kinevezett /fideszes/ köztársasági elnökről is elkezdene valaki a háttérben botrány-anyagot gyűjteni. Mert hogy mindnek van a háta mögött valami, az biztos!”
 • 5. roxper 2012. április 02. 22:49
  „Milyen jókedvűek és megkönnyebbültek a narik, hogy megszabadultak plagitól! :(”
 • 4. kopkop 2012. április 02. 22:36
  „1. kristóf65 2012.04.02. 21:29
  2. CsengeleMSN 2012.04.02. 22:10

  "Az lesz amit Lázár akar."
  "Az lesz amit Orbán akar."
  Az lesz akit Kövér akar.”
 • 3. bélabá 2012. április 02. 22:30
  „Komédia statisztákkal.”
 • 2. CsengeleMSN 2012. április 02. 22:10
  „Az lesz amit Lázár akar.

  A többiek véleménye eddig sem számított.”
 • 1. kristóf65 2012. április 02. 21:29
  „Az lesz amit Orbán akar.

  A többiek véleménye eddig sem számított.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták a Tiszavirágpár szobrot Szolnokon

Ismeretlen elkövetők megrongálták Szolnok belvárosában a gyaloghíd közelében álló, Tiszavirágpár elnevezésű bronz szoborkompozíciót. Tovább olvasom