Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ötpárti kezdeményezés az élelmiszerkódex kapcsán

Ötpárti egyetértéssel törvényjavaslat készül, illetve több jogszabályt módosítanak annak érdekében, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárása ellenére is életbe léphessen az élelmiszerkódex - mondta kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke.
Herbály Imre hozzátette: az etikai kódex - amely elvileg júliusban lépne életbe - lehetővé tenné, hogy 80 százalékban magyar termékek legyenek az élelmiszerüzletek polcain. A pártok képviselői azt kérik a kódex aláíróitól, hogy a versenyfelügyeleti eljárástól függetlenül tartsák be az önként vállalt korlátozásokat és etikai normákat.

Az élelmiszerkódex július elsején lépne hatályba, ám a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított az ügyben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség emiatt már jelezte, hogy az eljárás lezárultáig azt nem kívánja figyelembe venni - mondta a Független Hírügynökségnek Herbály Imre. A keddi ötpárti tárgyaláson ezért felkérték a kormányt, hogy még a parlament nyári szünete előtt nyújtson be egy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek forgalmazásával kapcsolatos tiltott magatartásformákról szóló törvényjavaslatot. A parlamenti pártok képviselői kedden vállalták, hogy elkészítik a tervezetet, és javaslatot tesznek a kereskedelmi-, a verseny-, valamint az agrárrendtartási törvény módosítására is. Ezeket a jogszabályokat az Országgyűlés az őszi ülésszak elején fogadhatná el.

A készülő jogszabály több vonatkozásban is konkrétabb lesz, mint az élelmiszerkódex, ám a 80 százalékos limitet nem fogja tartalmazni, hiszen az versenyellenes lenne - mondta Herbály Imre. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke az új törvénytől azt reméli, hogy az az eddigieknél jobban segítheti a magyar termékek megjelenését az élelmiszerüzletek polcain.

Két hónappal ezelőtt fogadták el a termelők, a gyártók és a forgalmazók képviselői azt az etikai kódexet, amely szerint júliustól 80 százalékban magyar termékek lesznek az üzletek polcain. A megállapodás azt garantálná, hogy júliustól az élelmiszert is árusító üzletek polcain 80 százalékban magyar termékek legyenek. A kódex szerint az aláíró élelmiszer-előállító vállalkozások az alapanyag-szükségletüket magyarországi termelőktől vásárolnák meg, és árletörési céllal nem importálnának mezőgazdasági alapanyagot. A mezőgazdasági termelők a megtermelt alapanyagokat elsősorban hazai gyártóknak, a készterméket pedig elsősorban magyarországi forgalmazóknak adnák tovább. A kereskedőkre egy olyan szabály is vonatkozna, amely szerint külföldről nem hozhatnak be olyan terméket, amely a fogyaszthatósági és minőség megőrzési idejének nagyobb részét már elvesztette.

A kódexet az agrárminiszter mellett kilenc szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének képviselője írta alá. Az önkéntességi alapon működő kódex bevezetését gátolja, hogy a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított a megállapodás ügyében, ami akadályozza annak életbe lépését.

Olvasóink írták

  • 1. hazaipalya 2009. június 09. 17:33
    „<moderálva off>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási a dugó az M0-ás autóúton

Nagy a torlódás az M0-ás autóúton, az M1-es autópálya felé vezető oldalon. A 17-es kilométernél, a… Tovább olvasom