Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Otthon szülés: megkezdődött az orvosok pere

Foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének elkövetésével vádolja az ügyészség Geréb Ágnes szülésznőt és három társát, akik egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni még 2003 decemberében.
A tárgyalás első napján az ügyész ismertette a vádiratot. Eszerint az orvosok 2003 elején ikerterhességet állapítottak meg B. Andreánál, az egyik sértettnél. Ő a szülésznőhöz fordult, aki azt mondta neki, az ikerterhesség nem akadálya az otthonszülésnek.

A nő úgy döntött, otthon szüli meg az ikreit, közben a terhesség 36. hetéig rendszeresen eljárt az előírt terhesgondozásra és a Geréb Ágnes otthonszülés-tanfolyamára. Az orvosok és a védőnők közben le akarták beszélni a tervről, de hiába.

A szülésre egy Geréb Ágnes által szerzett lakásban került sor 2003. december 24-én, amelynek levezetésében a többi vádlott, Király Ágnes szülésznő, Frigyes Júlia pszichiáter és Németh Mónika általános orvos segédkezett. Az első csecsemő komplikáció nélkül világra jött, Geréb Ágnes ekkor figyelt fel arra, hogy a másik magzat szívhangja gyengül. A szülésznő egy szülést gyorsító injekciót adott a nőnek, és pár perc múlva megszületett a második, nem lélegző gyermek.

Miközben Geréb Ágnes az édesanyát látta el, a segítők a kisfiút próbálták újraéleszteni, de a spontán légzés nem indult meg. Ezután kihívták a Cerny újszülöttmentőt. A vádirat szerint Frigyes Júlia nem közölte a mentőkkel, hogy ikerszülés történt.

A szülésznő ellen nem ez az első vád

2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetett foglalkozási szabálysértés miatt. Valamint 2007 szeptemberében szintén közreműködött egy otthon szülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de nem gyanúsították meg a nőt. Az otthon szülés szabályozása miatt számos vita alakult ki az esetek kapcsán, az otthon szülést szabályozó jogszabály kialakítása pedig folyamatban van.

A második kisfiú ekkor még mindig oxigénhiányos állapotban volt, és ki is hűlt. A csecsemőt a SOTE klinikájára szállították. A gyerek a szülés során olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy szellemileg és testileg is súlyosan visszamaradt volna. A kisfiú 2004 júliusában meghalt, de a szakértők nem mutattak ki okozati kapcsolatot a szülés eseményei és a halál bekövetkezte között.

A vádirat szerint Geréb Ágnes és társai több jogszabályi előírást is megszegtek. Például ikerterhesség esetén szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak a helyszínnek, ahol a szülés megtörténik. Így készenlétben kell állnia két szülésznek, két neonatológusnak és egy jól felszerelt műtőnek is.

Valamint akkoriban a tervezett otthon szülés sem volt engedélyezett, ugyanis a szakmai kollégium 2002-ben elvetette ennek lehetőségét. Ennek ismeretében, ezek ellenére mégis vállalkoztak a szülés levezetésére - ismertette a vádiratot az ügyész.

A tárgyalás során az egyedül jelen lévő Geréb Ágnes - társainak ügyvédje megbetegedett, ezért ők eltávoztak - nem kívánt vallomást tenni. Viszont a bíró ismertette a nyomozati anyagban szereplő vallomásainak egyes részeit, amelyeket fenntartott.

A vádban szereplő bűncselekmény miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a vádlottakat. A következő tárgyalási napot október 16-ára tűzte ki a bíróság.

Olvasóink írták

 • 12. anyucimami 2008. július 09. 22:50
  „Geréb Ágnes a klinikai működése alatt is követett el "műhibákat".Mielőtt elkezdett volna buzogni az otthonszülés mellett, már volt rá eset, hogy néhány felettese szó szerint kizavarta a műtőből!
  Sajnálok minden olyan anyát,akiket képes a mai világ és némely bábák olyannyira befolyásolni, meggyőzni arról,hogy a "jó", a "természetes"az,amely 50-5000 évvel ezelőtt volt,egy kis csend, nyugalom stb.
  Nem értem.
  Nekem nehéz szülésem volt, de ez a fizikai beállítottságomnak köszönhető.
  Simán szültem,ordítozás nélkül, csendben egy zsobában egyedül a szülésznővel.Nem hiszem ,hogy rosszabb volt , mint a geréb ági honlapján látható szülések folyamata.
  Sőt!Véleményem szerint a klinikai sokkal "hangulatosabb"volt.
  Bár,ha valakinek a régi stílus tetszik csinálja...csak neeeee geréb ágival!”
 • 11. egyszeru polgar 2008. július 09. 21:58
  „klj 54, egy idosek vagyunk.
  Nekem is az az erzesem, az orvosi szekta itt a dolog nyitja. Sajnos mas szakteruleten is a penz torvenye uralkodik, nem csak a szuleszeti osztalyon. En ismerek orvostanhallgatot, aki mar most a penz szerint valasztja a szakteruletet. Sot, specialista lanya, mar 18 evesen tudja, O is plasztikai sebesz lesz, mint papaja. Egyszer kell beruhazni, a gyerek orokli a felszerelest es a prakszist is.Mondjuk itt tiszta ugy, mert a maganprakszis nincs annyira kodositve mint az otthoni, allami.
  Na azert a szekta osszetartasa itt is letezik.”
 • 10. klj_54 2008. július 09. 20:40
  „No emberek ez a téma olyan mint a foci!
  Én ha csak a statisztikát nézem akkor bizony Geréb doktornő statisztikája agyonüti az istenített államiét!
  Amiről szó van: NEHOGYMÁ KILOPJÁK A LÓVÉT A ZSEBEMBŐL!
  Semmi más nincs a háttérben!
  Anno bizony engem is bába segített a világra és lám túl vagyok az 54 éven, erőben és egészségben!
  Itt az orvosi kaszt azon része protestál, aki minimálbért ír az adóbevallásra de budai többemeletes villája van.
  Tudom, hogy ez sarkítás de valós a felvetés. Ezzel orvos rokonom is egyetért, igaz Ő (rokon) röntgen szakorvos.”
 • 9. egyszeru polgar 2008. július 09. 20:26
  „Nekem halvaszulesem volt a terhesseg 39. heteben, amiert nem az orvosok voltak a felelosek. Azert viszont igen, hogy feluletes vizsgalatuk miatt meg a korhazban 2 napig nem vettek eszre, hogy a magzat halott. Szules utan derult ki, a kicsi mar 5-6 napja nem el.
  A masodik szulesemnel, kislanyom eletet az elso halalanak koszonhetem, mert komplikaciok leptek fel, s az utolso pillanatban a foorvos elrendelte a csaszarmetszest. Ha a foorvos csak 10 percel kesobb jar arra, kislanyom agyverzessel szuletett volna. Ezzel egyidoben egy masik anyuka,szinten csaszarmetszessel szult. Elvagtak a vesevezeteket. Addi-addig probaltak leplezni a hibat, mig tul keson szallitottak szegeny fiatalasszonyt szegedre. meghalt 22 evesen egy kis arvat maga utan hagyva.
  A szulest levezeto es egyuttmukodok felkeszultsege, lelkiismerete es korultekintosege a fontos.”
 • 8. Kate Szegedről 2008. július 09. 19:15
  „Nincs gond az otthon szüléssel.Azzal már inkább,hogy régen is voltak komplikációk,amelyeknek sokszor ugyanez volt az eredménye,mint a mostani esetben,csakhogy kedves orvosaink és a kamarák kirekesztették Geréb Ágnes szegedi doktornőt,nemhogy segítették volna,hanem betartottak neki,keresztbetettek és megpróbálták lehetetleníteni a munkáját,létezését,hogy ne tudjon praktizálni ily módon.Sok sok cikket elolvastam ezekben a témakörökben és azt kell mondjam,hogy most újjal mutogatnak rá,hogy tessék!!!Mi megmondtuk-most megbuktatjuk,vesszen aki hibázott.De kedves olvasók,hányszor olvassuk azt,hogy egyre több a császár ez nem jó az evolúciónak?Van köztünk valaki,aki próbál mást,természetesen ez veszteséggel is jár,ami ha az én gyerekem lenne meghalnék,de nézzünk tovább,mert a tudomány akkor fejlődik,ha van jó és rossz példa,amiből a kellő következtetéseket le kell vonni.
  Kérdezem,Magyarországon csak!? hány orvost ismernek,akik az otthonszülést támogatja?Máglyára küldeni valakit átvit értelemben mert mást tud és akar biztosítani a nők azon részének akik bevállalják az otthonszülést?Ez kicsit jellemző ránk Magyarorokra és tudosaink,nagyjaink mind külföldön landolnak,vagy csábítják el,mert Ők felismerik a lehetőséget az új iránt.Sajnálom,hogy hosszúra sikerült a hozzászólás.”
 • 7. TELSTAR 2008. július 09. 16:36
  „Erről is kellene műsort csinálni a bulvártévéknek az affektáló, nyávogó műsorvezetőkkel: "bevállalooooood??? nemmondooooood..."”
 • 6. Nornora1 2008. július 09. 16:07
  „Csak az a baj, hogy nem azok viselik a következményeket, akik az otthonszülést vállalják, hanem a szerencsétlen babák. :(”
 • 5. édesapa002 2008. július 09. 15:25
  „Tudom, a feleségemet is vizsgálta egyszer még a klinikán.”
 • 4. buga jakab 2008. július 09. 15:13
  „Geréb Ági néni szegedi leányzó volt egykor...”
 • 3. édesapa002 2008. július 09. 15:03
  „És az is viselje,aki ehhez asszisztált!Kár,hogy mindig fölmentik :(”
 • 2. ződ 2008. július 09. 14:49
  „Aki az otthon szülésre vállalkozik az viselje a lehetséges következményeit”
 • 1. édesapa002 2008. július 09. 14:21
  „Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem csukják már le ezt a nőt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heroinnal Görögországban: hazajöhet a kislány

A Külügyminisztérium kérésére a görög hatóságok elfogadták a magyar igényt, hogy minden további… Tovább olvasom