Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Otthon töltheti le büntetését az ír gázoló

Navracsics Tibor kedden engedélyezte Francis Ciaran Tobin erről szóló kérelmének teljesítését.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden engedélyezte az ír gázoló kérelmének teljesítését - közölte a tárca.

A minisztérium közlése szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba kedd délelőtt érkezett meg az a jegyzőkönyv, amelyet Francis Ciaran Tobin meghallgatása alatt készítettek a büntetés-végrehajtási intézetben. Ebben az elítélt kérte, hogy büntetését Írországban tölthesse le és adják át az ír hatóságoknak.

A minisztérium azt közölte: a Leányfalun halálra gázolt áldozatok családjával történő előzetes egyeztetés alapján Navracsics Tibor aláírta az ezekről szóló engedélyezést. Hozzátették: az ír minisztériumot tájékoztatták, a lefordított jegyzőkönyvet elküldték nekik.

Korábban írtuk:

Benyújtotta kérelmét az ír gázolóként ismertté vált Francis Ciarán Tobin, ez arra irányul, hogy a férfi a hétfőn megkezdett fogházbüntetésének további részét Írországban tölthesse le - derül ki a Fővárosi Törvényszék honlapjára kedd délután felkerült közleményből.

A bíróság közölte: a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája kedden jegyzőkönyvbe vette a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt három év letöltendő fogházbüntetésre ítélt férfi kérelmét, és az elítélt nyilatkozatáról készült jegyzőkönyvet továbbította az illetékes hatóságnak.

A Fővárosi Törvényszék közleményében arra is kitér, hogy az elítéltek átszállítását szabályozó egyezmény kihirdetéséről szóló törvény, illetve az elítéltek átszállításáról szóló európai egyezmény végrehajtásáról szóló rendelet alapján járt el.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kérelem benyújtásával megkezdődhet az eljárás, amelynek eredményeképpen, a korábbi megállapodás alapján Tobin január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését.

A miniszter hétfői tájékoztatója során ismertette: ha Francis Ciarán Tobin beadja erre vonatkozó kérelmét, ő már kedden el is bírálja. Ezután átadják a kérelmét Írországnak, mivel az ír igazságügy-miniszternek is hozzá kell járulnia a benne foglaltak teljesítéséhez, továbbá az ír legfelsőbb bíróságnak is döntenie kell arról, hogy a fogvatartottat átveszik.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Francis Ciarán Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Az ír férfi múlt év szeptember 30-áig nyilatkozhatott arról, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a nyilatkozattételi határidőt hosszabbították meg azóta többször.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a politikai holtak megpróbálnak feltámadni

A Jobbik szerint a baloldali ellenzéki pártok együttműködése azt jelenti, hogy "a politikai holtak… Tovább olvasom