Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Otthonszülés: a tárca vizsgálja a jogi lehetőségeket

A tárca vizsgálja az otthonszülés szabályozásának jogi és szakmai lehetőségét - közölte az egészségügyi minisztérium annak kapcsán, hogy a Társaság a Szabadságjogokért csütörtökön újra az otthonszülés jogi szabályozását sürgette.
Fazekas Tamás, a TASZ képviselője a Napvilág Születésház évnyitó tájékoztatóján elmondta: 20 éve alkotmányos mulasztást követ el a kormány, mivel nem alkotja meg azokat a jogszabályokat, amelyek törvényben garantálják a nők választási szabadságát: otthon szüljenek-e, vagy kórházban.

Az otthonszülés szakértői még a héten eljuttatják az általuk kidolgozott jogszabálytervezetet a szaktárcának. Ennek lényege, hogy ismerjék el egyenrangúnak a bábai modellt az orvosival. A jelenlegi jogszabályok alapján ugyanis csak az segédkezhet szülésnél, aki engedélyt kap erre van az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ). Mivel az otthonszülés jogilag egyáltalán nincs szabályozva, azok a bábák és más segítők, akik például a Napvilág Születésházban kísérik a szülést, nem kaphatnak engedélyt. Ha nem rendeződik a kérdés, a TASZ azt sem tartja kizártnak, hogy Alkotmánybírósághoz fordul és más jogi eljárásokat is indít.

Magyarországon évente 200-250 a tervezett otthonszülések száma. Ezen kívül még körülbelül 400 nem tervezett kórházon kívüli szülés történik. Ennek a 10 százalékát a fellépő komplikációk miatt kórházban kellett befejezni. Az otthonszülés szakértői szerint ez az arány nem több, mint a kórházi komplikációk száma, csakhogy ott nem tartják számon azokat az eseteket, amikor egy természetesen elkezdett szülésnél hirtelen komplikáció lépett fel és ezért például császármetszést kellett végrehajtani.

A Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérése szerint egyébként 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha egy nő úgy dönt, otthonában hozhassa világra gyermekét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes fenyegetést kapott Navracsics és Szijjártó

Életveszélyes fenyegetést tartalmazó levelet kapott szerdán délután a Fidesz frakcióvezetője és… Tovább olvasom