Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Otthonszülés: a tárca vizsgálja a jogi lehetőségeket

A tárca vizsgálja az otthonszülés szabályozásának jogi és szakmai lehetőségét - közölte az egészségügyi minisztérium annak kapcsán, hogy a Társaság a Szabadságjogokért csütörtökön újra az otthonszülés jogi szabályozását sürgette.
Fazekas Tamás, a TASZ képviselője a Napvilág Születésház évnyitó tájékoztatóján elmondta: 20 éve alkotmányos mulasztást követ el a kormány, mivel nem alkotja meg azokat a jogszabályokat, amelyek törvényben garantálják a nők választási szabadságát: otthon szüljenek-e, vagy kórházban.

Az otthonszülés szakértői még a héten eljuttatják az általuk kidolgozott jogszabálytervezetet a szaktárcának. Ennek lényege, hogy ismerjék el egyenrangúnak a bábai modellt az orvosival. A jelenlegi jogszabályok alapján ugyanis csak az segédkezhet szülésnél, aki engedélyt kap erre van az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ). Mivel az otthonszülés jogilag egyáltalán nincs szabályozva, azok a bábák és más segítők, akik például a Napvilág Születésházban kísérik a szülést, nem kaphatnak engedélyt. Ha nem rendeződik a kérdés, a TASZ azt sem tartja kizártnak, hogy Alkotmánybírósághoz fordul és más jogi eljárásokat is indít.

Magyarországon évente 200-250 a tervezett otthonszülések száma. Ezen kívül még körülbelül 400 nem tervezett kórházon kívüli szülés történik. Ennek a 10 százalékát a fellépő komplikációk miatt kórházban kellett befejezni. Az otthonszülés szakértői szerint ez az arány nem több, mint a kórházi komplikációk száma, csakhogy ott nem tartják számon azokat az eseteket, amikor egy természetesen elkezdett szülésnél hirtelen komplikáció lépett fel és ezért például császármetszést kellett végrehajtani.

A Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérése szerint egyébként 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha egy nő úgy dönt, otthonában hozhassa világra gyermekét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes fenyegetést kapott Navracsics és Szijjártó

Életveszélyes fenyegetést tartalmazó levelet kapott szerdán délután a Fidesz frakcióvezetője és… Tovább olvasom