Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Ötven év, százhatvan kórusmű

A lébényi Szabó Mihályt, a Liszt Ferenc Vegyeskar tagját a minap nagy öröm érte: ötvenéves kórustagságáért emléklappal és egy kupával tüntették ki.
Szabó Mihály fél évszázada, 12 éves korában kezdett dalolni az „Éneklő család” elnevezésű szerveződésben. Szívesen emlékezik az akkori kórustagokra, hiszen a nála jóval idősebb „dalnokok” nagy szeretettel fogadták. Elismeréssel és tisztelettel szólt egykori karnagyairól: Tar Jánosról, Markó Tiborról és Barka Ferencről. A mai Liszt Ferenc Vegyeskar 25 tagú, benne a hölgyeké a többség. Szabó Mihály a legidősebb, a legfiatalabb énekes pedig 17 esztendős. A kórusban nagyon jó az összhang, a „mindenki egyért, egy mindenkiért” elve alapján dolgoznak, meghatározóak a nagyközség kulturális életében fiatal karnagyuk, Lenzsér Éva vezetésével.
Szabó Mihály az ötven év alatt 160 kórusművet tanult be. A vegyes kar repertoárjában egyházi és világi művek egyaránt szerepelnek. A kitüntetettnek szép emlékei vannak külföldi útjaikról. Kétszer jártak Olaszországban, először nyolc éve négy napot töltöttek ott, három fellépéssel egybekötve.
Életre szóló élmény marad számára a három évvel ezelőtti római és vatikáni látogatás is, ahol a Magyarok Nagyasszonya Templomában énekeltek. Többször jártak már Erdélyben, sőt, 1986-ban egy hétre Hollandiába is eljutottak.
Jövőre ismét Olaszországba készülnek. Néhány helyi vállalkozó és az önkormányzat pályázatokkal segíti őket. Egyre több magánszemély is adója százalékát ajánlja fel számukra. Természetesen az énekkar tagjai is hozzájárulnak a költségekhez: gyakran saját autójukkal utaznak a fellépésekre és a külföldi utak költségeinek egy részét is ők állják.
Szabó Mihály 11 éve rokkantnyugdíjas, szívesen tölti idejét a kórussal. Nap mint nap tapasztalja, hogy társai mennyire szeretik, tisztelik. Az éneklés mellett életében nagyon fontos szerepet tölt be a családja: felesége, két lánya és három unokája. Mint mondja, sokat köszönhet a nejének, aki mindenben támogatja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

pontversenyek

versenyzők: 1. Alonso (spanyol, Renault) 59 pont, 2. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 37, 3. M.… Tovább olvasom