Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Ötven éven belül eltűnhet a jegesmedvék kétharmada

Az amerikai Földtani Szemlében megjelent friss tanulmány szerint a jegesmedvék - a legnagyobb szárazföldi ragadozók - nagyjából a század közepére el fogják veszíteni életterük 42 százalékát, amely a nyári időszakban fennmaradásukhoz, a vadászathoz és szaporodáshoz szükséges.
A szaklap amerikai és kanadai kutatók közös vizsgálatának eredményét ismertette: három jegesmedve csoport életét, az északi sarki jégtakarótól való függésüket derítették fel. Bebizonyosodott, hogy a fehér bundájú ragadozók elsődleges táplálékukat, a fókákat alapvetően a jégtáblákon vadásszák le. Amennyiben a sarki jégtakaró az előrelátható ütemben fog olvadni, a nagy testű emlősök teljesen eltűnnek Alaszkából. A megfogyatkozott populáció Kanada északi sarki szigetvilágába és a Grönlandtól északra fekvő szigetekre fognak visszaszorulni.

A tudósok azt remélik, hogy a jegesmedve felkerül az Egyesült Államokban a veszélyeztetett állatok listájára, erről várhatóan januárban születik döntés. Feltételezések szerint 20-25 ezer jegesmedve él az északi sarkvidéken; az állomány fennmaradását a felmelegedésen kívül a légszennyezés, a vadászat, sőt még a turizmus is veszélyezteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom