Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Ötven férőhellyel bővült az otthon

Új, ötven férőhelyes gondozási egységgel bővült Pásztoriban a megyei önkormányzat által fenntartott Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona. A beruházás címzett állami támogatással, 355 milliós összköltséggel valósult meg.
A pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthonának új, ötven férőhelyes gondozási egységét csütörtökön délben adták át ünnepélyes keretek között. Az egybegyűlteket Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, azután Firtl Mátyás általános alelnök mondott beszédet. Szólt a jelenlévőkhöz a kivitelező cég igazgatója, Sípos Tamás, valamint Orbán Ferencné, az intézmény igazgatója is. Az új épületet Juhos Imre káplán áldotta meg, majd elismerések átadására került sor. Utána az intézmény lakói mutatták be műsorukat.
Pásztoriban 1953 óta működik a szociális intézmény, ahol a 18. életévüket betöltött középsúlyos és súlyos, valamint halmozottan sérült értelmi fogyatékos emberek teljes körű ellátását végzik.
A mostani beruházás összköltsége 355 millió forint, amely 33 millió 845 ezer forint saját erőből és 321 millió 155 ezer forint címzett támogatásból tevődik össze. A munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek a rossz állapotú melléképületek lebontásával. Az ötven férőhelyes, új gondozási egység építéséhez az elmúlt év júliusában láttak hozzá. Mivel Pásztoriban nincs csatornahálózat, az otthonban keletkező szennyvíz tárolására 150 köbméteres, 8 méter mély speciális, zárt tárolót is kellett építeni.
Az épület hasznos alapterülete 1524 négyzetméter, amely magába foglal minden olyan helyiséget, amely a gondozottak mindennapi életének maximális segítését szolgálja.
A törvényi előírások szerinti akadálymentesítési feltételeket teljes mértékben biztosították. Négy kétágyas, tíz háromágyas és három négyágyas szoba áll a lakók rendelkezésére. A konyhára a legmodernebb előkészítő és főzőeszközök kerültek.
A gondozottak napi szervezett tevékenységeiket foglalkoztatókban és csoportszobákban gyakorolhatják, fizikai kondíciójuk karbantartását tornaszoba segíti. Az adminisztratív személyzet részére hét irodát és egy tárgyalót alakítottak ki. Az épület kiszolgálására új melléképület, karbantartó és raktár is épült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves tábor

Tovább olvasom