Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Ötven helyen fúrnak talajmintáért a Csepel Művek területén

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából elkezdték a Csepel Művek Gyártelep 240 hektáros területén a környezeti kármentesítés előkészítését. 50 helyen fúrnak a mélybe, így vizsgálják meg, mennyire szennyezett a telep talaja és milyen jellegű kármentesítésre lesz szükség.
Az 56 millió forintos vizsgálat célja, hogy az évszázados ipari szennyezés mértékének megállapítása után egy hatékony, de takarékos megoldást találjanak a kármentesítésre - derült ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium keddi közleményéből.

A területen több mint száz éve ipari tevékenység zajlik. Az itt keletkező salak mellett számos, fém-megmunkálással kapcsolatos szennyezés is történhetett, és a II. világháború bombázása ugyancsak súlyos károkat okozott az üzem vezetékeiben.

A mintavételt nehezíti, hogy lehetnek még fel nem robbant bombák is a területen, így a vizsgálatokat csak a tűzszerészek felügyelete mellett végezhetik. A fúrások mintáinak elemzése után lehet majd kidolgozni a munkák ütemezését. Miután vélhetően hatalmas költsége lesz a teljes kármentesítésnek, ehhez uniós forrásokat is igénybe akarnak venni.

Szintén nehezíti a kivitelezést, hogy az 1994-es privatizáció után a gyártelepnek most összesen 270 tulajdonosa és bérlője van, akikkel a környezetvédelmi kérdéseket nem tisztázták - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik a listavezetők vitája - péntek az új időpont?

Úgy tűnik, szerdán biztosan nem tartják meg a pártok európai parlamenti listavezetőinek vitáját,… Tovább olvasom