Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Ötven nap alatt hetvenhat ittas vezető ellen indult eljárás

Az állandó figyelmeztetések, felhívások ellenére sem csökken az ittas vezetők száma Mosonmagyaróváron és környékén. Idén már hetvenhatszor színeződött el a szonda. Akadt 2,84 ezrelékes véralkoholszint is.
A mosonmagyaróvári rendőrök az elmúlt évben is kiemelt figyelmet fordítottak az ittas vezetők kiszűrésére – tavaly 425 ilyen esetben indult eljárás –, illetve az általuk okozott balesetek elemzésére. Úgy tűnik azonban, hogy számos figyelmeztetés és felhívás ellenére is egyre többen ülnek úgy a volán mögé, hogy előtte „lelöknek” egy-egy felest, illetve egy pohár bort vagy sört.
Gergó Gábor alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: az idei év eltelt ötven napja alatt összesen hetvenhat ittas vezetővel szemben indítottak eljárást. Közülük tizenkilenc esetben a sofőr véralkoholszintje olyan mértékű volt, ami már bűncselekménynek minősül. Ezekben az esetekben az elkövetéstől számított tizenöt napon belül a bíróság hoz ítéletet, ami szinte minden esetben pénzbüntetéssel és a jogosítvány hosszabb-rövidebb ideig történő bevonásával jár. Az ittasság fokát tekintve az idei évben ez idáig első helyen áll az a sofőr, aki 2,84 ezrelékes véralkoholszinttel ült a volán mögé. Ez a mérték súlyos fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg.
Azok ellen, akiknél az ellenőrzés során a szonda a bűncselekménynek minősülő határérték alatti alkoholszintet mutat ki, szabálysértési eljárást indítanak. E könnyelmű vezetők 100 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre számíthatnak, illetve egy hónaptól egy évig terjedő időszakra elbúcsúzhatnak a jogosítványuktól. Az ittas vezetőknek a pénzbírság mellett eltiltással is számolniuk kell. Első ízben általában legfeljebb öt hónapra vonják be a jogosítványt, mivel féléves eltiltástól már utánképzésre kötelezik a járművezetőt. Ez amellett, hogy időigényes, még jelentős többletkiadással is jár. A „visszaesőknek” azonban már nincs kegyelem, ők szinte biztos, hogy fél évnél hosszabb időre szögre akaszthatják a slusszkulcsot. Az ittas vezetés szankcionálása azért ilyen súlyos, mert itt minden esetben szándékos szabálysértésről van szó.
Az alezredes szerint az egyre sűrűbb rendőri ellenőrzések eredménye a közlekedési balesetek okozóinál megmutatkozik. Ebben az évben ugyanis egyetlen súlyos sérüléses balesetet sem okozott ittas vezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom