Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Ötvenéves, szétázott leletek dohos pincékben

Sokszor elképesztően lassú és kaotikus az adat- és információáramlás az összevont kórházak között. Ez azt jelenti pldául, hogy egy napba, vagy akár egy hétbe is beletelik, mire az új központi állami kórház orvosai hozzájutnak a betegről szóló korábbi információkhoz - írja.
Az adatokat az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben (EKI) rendszerezik, ahol azt mondják: óriási az összevisszaság a megszűnő kórházak adatnyilvántartásaiban. Kiderült, hogy a megszűnő intézmények orvosai sokszor (szabálytalanul) magukkal vitték betegeik adatait, amit pedig otthagytak, az is teljesen rendezetlen. Az EKI igazgatója ezért olyan dokumentációs központ létesítését tervezi, amelyben valamennyi egészségügyi adatot össze lehetne kapcsolni, természetesen a megfelelő adatvédelmi szabályok betartásával.

Az új központban egyetlen keresőprogrammal akár az elmúlt évtizedek összes hasonló megbetegedését le lehetne hívni a rendszerből, amivel óriási segítséget nyújtanának a tudományos kutatásokhoz; maguk a betegek pedig akár egyetlen chipkártyával hozzájuthatnának saját kórtörténetük minden információjához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli tanítási szünet lesz ma Baranya megyében

Rendkívüli tanítási szünetet rendelet el csütörtökre a Baranya Megyei Önkormányzat főjegyzője a… Tovább olvasom