Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Ötvenéves tudósítás

Egy ötvenéves tudósítást őriz dr. Orbán Aladárné. Az Arbeiter-Zeitung 1956. október 31-i számát, amelyben az újságíró a soproni egyetemről mint forradalmi központról tudósít.
Fiatal egyetemisták, kabátjukon a piros-fehér-zöld karszalaggal feszülten olvassák az osztrák sajtó magyarországi tudósításait. A korabeli fotón érződik a feszültség, a lázas igyekezet, hogy megtudjanak valamit a külvilágból, főleg arról, mi történik a magyar fővárosban. A fénykép az osztrák Arbeiter-

Zeitungban jelent meg, 1956. október 31-én. A képen dr. Orbán Aladárné – akkor még Lappinger Editként – is a lapot olvassa.
– Húszéves voltam akkor, az Erdőmérnöki Főiskola pénztárnokaként dolgoztam az egyetemen – emlékszik vissza az ötven éve történtekre a ma már kétszeres nagymama.
Az újságot osztrák rokonoktól kaptam meg, azóta is féltve őrzöm. Sosem fogom elfelejteni azokat a napokat...
Október 23-án gyűlést tartottak a botanikus kertben. Leállt a munka az egész egyetemen. Kihangosítottak egy rádiót, s mi a gyönyörű napsütésben feszülten, néma csöndben hallgattuk a pesti eseményekről szóló tudósításokat. Emlékszem Mindszenty beszédére is. Este a Sotex-kultúrházban is volt egy gyűlés, másnap pedig már jöttek is Ausztriából a segélycsomagok. Volt, aki sajtot küldött, más kenyeret, kalácsot hozott. Ezekből a csomagokból készítettünk azután az egyetemistáknak szendvicseket, literszámra főztük a kávét, a teát. Nemegyszer éjjel kettőig bent voltunk. Persze november 4-én mindennek vége lett, elrendelték a kijárási tilalmat, akkor már nem mehettünk be az egyetemre.
Edit néni szívesen gondol vissza az akkori hangulatra: – Nehéz megfogalmazni azt az érzést. Az igazsághoz az áll a legközelebb, ha azt mondom, akkor mindenki testvére volt mindenkinek a soproni egyetemen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom