Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Ötvenezer ügyfél az ötvenéves Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezetnél

Két megyében 23 fiókot üzemeltet és mintegy ötvenezer ügyfelet szolgál ki a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet.
A pénzintézet, amely alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli, az elmúlt évet több mint 300 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta - mondta Brauer János elnök-igazgató az MTI-nek.

Brauer János kifejtette: a takarékszövetkezetnek 365 tagja van, akik 25 ezer forintos részjeggyel rendelkeznek, a saját vagyon 1 milliárd 700 millió forint. A mérlegfőösszeg 30 milliárd forintot ért el az elmúlt év végén, így 5 százalékkal haladta meg az előző évit - fűzte hozzá.

Jelentősen javult a jövedelmezőség is, a 2009-es 300 millió forint fölötti adózás előtti nyereség több mint 20 százalékkal magasabb az előző évinél - közölte.

Tavaly év végén a betétállomány 23 milliárd forintot tett ki, ennek 80 százaléka lakossági betét volt, a maradék 20 százalékot vállalkozások és önkormányzatok betétei adták. Az elmúlt év végi 14 milliárd forintos hitelállomány több mint felét vállalkozók vették fel, annak nagyobb részét az agrárhitelek tették ki - tájékoztatott az elnök-igazgató.

Brauer János elmondta, hogy a szövetkezetnek jelentős a társadalmi szerepvállalása, támogatja a Tolna Megyei Kisiskolákért Alapítványt, tizenöt labdarúgó csapatot szponzorálnak, létrehozták a bonyhádi zeneiskola mellett működő tehetséggondozó alapítványt, és száz egyesülettel, alapítvánnyal állnak támogatói viszonyban.

"Úgy gondolom, hogy a szövetkezeti gondolat és a társadalmi összefogás a piacgazdasági körülmények között is sikeres lehet" - mondta az elnök-igazgató, aki 1983 óta áll a most ötvenéves szövetkezet élén.

A takarékszövetkezet elődje a Tevel és Vidéke Takarékszövetkezet 1960 májusában jött létre száz ember összefogásával, akik száz forintos részjegyeket adtak össze. A "falusi időszak" után, 1972-ben új piacon, a járási székhelyként működő Bonyhádon is megjelent a szövetkezeti pénzintézet, ahová 1979-ben a székhelyét is áttette.

A kilencvenes évek elején "sikerült szót érteni a gazdaságpolitikával" és elfogadtatni, hogy ezek a szövetkezetek nem kolhoztípusúak - fogalmazott az elnök. Elmondta, hogy abban az időszakban a mezőgazdaságban, az újonnan földhöz jutott gazdálkodók között találtak új partnerekre.

Később, 2000-re annyira megerősödött a takarékszövetkezet, hogy több fúziót is végrehajtott. Előbb a mágocsi szövetkezettel egyesült, aminek köszönhetően már két megyében, Tolnában és Baranyában működtetett fiókokat. Ezt követően, 2007-ben a nagymányoki és a tamási takarékokkal fuzionáltak, így érték el a mostani nagyságot, ami 23 fiókot, közel 120 munkatársat és ötvenezer ügyfelet jelent. Az önkormányzati szférában is teret nyert a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet, ma 39 önkormányzat számláját vezetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a visszaszámlálás

Kevesebb mint két hét maradt arra, hogy ki-ki elkészítse és az adóhatósághoz eljuttassa személyi… Tovább olvasom