Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Óv a karácsonyi hiteltől a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) körlevélben szólította fel a bankokat és pénzügyi vállalkozásokat, hogy ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre.
A PSZÁF szakemberei szerint a bő termékkínálatnak és az ahhoz kapcsolódó rendkívüli hitelakcióknak sok háztartás nem tud ellenállni, a törlesztést a későbbiekben azonban sokszor csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni, többen adósságspirálba kerülnek. A felügyelet álláspontja szerint a megfontolt hitelezésben a pénzügyi szolgáltatókat - mint a megfelelő piaci információkkal és szakmai tapasztalattal rendelkező feleket - a fogyasztókkal szemben fokozott felelősség terheli.

Ennek jegyében felhívják a hitelintézetek és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy kereskedelmi kommunikációjukban ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, továbbá fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára. Ezt a magatartást a PSZÁF elvárja az ügynököktől is, ezért kéri az ügynököket megbízó szolgáltatókat, hogy a felügyelet elvárásait ismertessék megbízottaikkal is.

A PSZÁF felhívta a figyelmet arra is, hogy a karácsonyi vásárlási időszakban fokozott figyelemmel kíséri a szolgáltatók hirdetéseit, különös tekintettel például a teljes hiteldíj mutatóra (THM) vonatkozó rendelkezések betartására. Amennyiben azt tapasztalja, hogy valamely kereskedelmi kommunikáció a fenti elvárásoknak nem felel meg, a "vétkes" határozott felügyeleti fellépésre számíthat.

Olvasóink írták

 • 6. Imcsi 2008. november 30. 14:41
  „A bankoktól azt kérni, hogy saját zsebük ellen dolgozzanak? Akkor én azt kérném a pszáf vezetőitől, hogy ne vegyék fel a fizetésüket!”
 • 5. achilleus 2008. november 28. 12:42
  „A cím is félrevezető!! A pszáf a felelőtlen HITELEZÉSTŐL óv. Mint korábban megjegyeztem az ügyfelek a pszáf számára másod-, harmadrendűek. Ettől függetlenül az ügyfelek is észen lehetnének.”
 • 4. achilleus 2008. november 28. 12:38
  „A pszáf nevű társaság szereptévesztésben van!
  A pszáfnak nem a riogatás a feladata, hanem a jogszabályok betartatása és a szankcionálás!
  Mert nem ez történik, továbbra is fenntartom a véleményemet. A pszáf vezetői nem alkalmasak jelenlegi posztjukra, legutóbb ezt a nyugdíjpénztárak javára tett minősíthetetlen pszáf-engedményekkel kapcsolatban jegyeztem meg. Akkor miért nem voltak résen. Ezek is csak kommunikációs trükkök, semmi mások!”
 • 3. KolompárRómeó 2008. november 28. 11:55
  „2. hozzászólás gipszk 2008.11.28. 11:32:

  Megeloztel. En is megremultem, hogy akkor most mi lesz a joravalo providenttel.”
 • 2. gipszk 2008. november 28. 11:32
  „Szinte latom magam elott a reklamban a kis gonosz providentes not, fekete szalaggal a bluzan.
  Nem, ne vegyen fel tolunk uzsorahitelt, mert nagyon racseszhet.
  Vagy a daralos ferfihang, mint a gyogyszerreklamok vegen:
  A kockazatokrol es az elszegenyedesrol kerdezze meg hiteltanacsadojat, szakertojet.”
 • 1. Horton 2008. november 28. 11:01
  „Ha valaki a hallevet, a beiglit és a töltöttkáposztát hitelből szeretné finanszírozni, az meg is érdemli......
  Vagy, esetleg másról szól a dolog?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban van a szerdai buszbalesetben megsérült óvodás

Fokozatosan javul annak az ötéves kisfiúnak az állapota, akit szerdán életveszélyes állapotban… Tovább olvasom