Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Óvintézkedések a paksi atomerőműben a hideg miatt

Uszályok akadályozzák meg a jégtorlaszok kialakulásást a paksi atomerőműnél.
A paksi atomerőmű hűtővizének biztosítása érdekében két uszályt rendeltek a Dunára az erőmű hideg vizes csatornájához, hogy megakadályozzák a jégtorlaszok kialakulását – tájékoztatta Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója kedden az MTI-t.

Ha kell jégtörőt is bevetnek - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Mittler István elmondta, várhatóan egy napon belül megérkeznek az uszályok, amelyeket a hideg vizes csatornánál lévő uszadékfogó elé állítanak. Az uszályok szerepe, hogy megakadályozzák a jégtorlasz kialakulását a bevezető csatornán - ismertette a kommunikációs vezető. Hozzáfűzte, ha kell, jégtörő hajókat hoznak, hogy azok segítségével biztosítsák a megfelelő mennyiségű hűtővizet az atomerőmű berendezéseihez.

Attól nem kell tartani, hogy befagy a csatorna - jelentette ki az igazgató. Elmondta, két helyen is visszaforgatják a hűtéshez használt vizet a meleg vizes csatornából.

A paksi atomerőműben mind a négy blokk maximális teljesítménnyel, biztonságosan működik, nincsen rendkívüli helyzet - összegezte.

A zavartalan üzemmenetet téli intézkedési terv segítségével biztosítják, közölte Mittler István. Szavai szerint, ebben műszaki és logisztikai feladatok is szerepelnek. Előbbiek közé tartozik a külső technológiai berendezések gyakoribb ellenőrzése, utóbbiakhoz a dolgozók be- és hazajutásának elősegítése közlekedési fennakadás esetén. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyújt segítséget abban, hogy nehéz közlekedési körülmények között is megközelíthető legyen az atomerőmű.

– Természetesen lehetnek extrém körülmények, például olyan hófúvások, hogy a környező településekről a dolgozók nem tudnak bejönni. Erre a helyzetre is felkészültünk – hangsúlyozta az igazgató majd kifejtette, a Pakson lakó munkatársakból készenléti ügyeletet szerveznek; ha kell, gondoskodnak azok elszállásolásáról, akik nem tudnak hazajutni.
Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Dunán Paksnál kedden reggel a jégzajlás 60-70 százalékos volt, a jégtáblák vastagsága 4-8 centiméter. Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, Láng István azt mondta, a következő napok hideg időjárása miatt várhatóan eléri a 90 százalékot a jegesedés, de arra, hogy az atomerőmű fölött „beálljon" a folyó, nem számítanak.

Hozzáfűzte, a jégtörő hajópark Baján bevetésre kész, ugyanitt alakítottak ki helyet azoknak a hajóknak, amelyek nem tudják folytatni útjukat, mert a nemzetközi hajóforgalom gyakorlatilag leállt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NMHH: újabb hatvannapos ideiglenes szerződést köthet a Klubrádió

Újabb hatvannapos ideiglenes szerződést köthet a Klubrádió - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési… Tovább olvasom