Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Padlóban világelső a Graboplast

Az idén százéves Graboplast rt. , tavaly novembertől Graboplast Padlógyártó Rt. 2004-ben tizenhárom százalékkal növelte forgalmát, s elérte a húszmilliárdos árbevételt.
Üzemi eredménye megközelítően ötven százalékkal növekedett. Ez egy olyan cég esetében, amelyik termékeinek 84 százalékát exportálja, gondolva a forint–euró árfolyam exportőröket sújtó negatív hatására, különösen nagy eredmény. A társaság tavalyi munkájáról a sajtót tájékoztató Jancsó Péter elnök-vezérigazgató cége tavalyi munkájáról szólva elsőként az előbbieket emelte ki.

A Graboplast idénre megszüntette textiles tevékenységét. Két éve eladta az Uniontextet, tavaly a Soproni Szőnyeggyárat és Győrben beszüntette a nem kötött és nem szövött vlies termékek gyártását. Ugyanakkor Tatabányán nem kevés ráfordítással évi húszmillió négyzetméter PVC-padló gyártására fejlesztette termelését, Győrben négyszázmilliós költséggel ötven százalékkal növelte a különleges, nem lakossági célú, egyebek között sport- és ipari felhasználású padló gyártását. Ez utóbbi termékekben gyártási teljesítményével világelsőként tartják számon a céget. A neve szerint is padlógyártó részvénytársaság az idén készíti elő azt a Győrött megvalósítandó fejlesztését, amellyel a különleges padlók gyártását jövőre megkétszerezheti.

A Graboplast tavaly 2,1 milliárdos fejlesztést valósított meg. Közben az óesztendő végén Kecskeméten nagyszabású fejlesztés kezdődött, s ez idén nyár közepére fejeződik be. A cég ottani parkettagyára évi 1,7 millió négyzetméter termék előállítására lesz képes, profilvezető lesz az országban. A Graboplast ötven országba exportál, egyharmad arányban Oroszországba, s egyre növekvő mértékben Ukrajnába, hasonló arányban Nyugat-Európába és egyharmad arányban a keleti térségekbe. Jancsó Péter elmondta, a társaság 2005-ben tízszázalékos forgalomnövekedést tervez, s ennek adott a piaci háttere. Kérdésekre válaszolva Jancsó elmondta, nem áll szándékukban a társaság központját Győrből máshová vinni. F. J.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le a fejjel!

Tímár Péter új, kosztümös vígjátékában egy lökött király uralkodik egy olyan országban, ahol nagyjából mindenki más is lökött. A Le a fejjel! vérbő komédia a mindenkori kisemberről, akit a nagypolitika útvesztőiben egyetlen cél vezérel: a túlélés. Van itt minden(ki): koldusnak öltözött király, magát jósnőnek álcázó királynő, a kor médiasztárja, Lothár, a nagy hóhér, a bolgár bérgyilkos és még néhány hibbant-furcsa figura. Tovább olvasom