Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Pajor László: Ballagó idő

Pajor László, a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatója Fekete István Ballagó idő című regényéről beszél.
„Igazából nincs kedvenc könyvem, csak kedvenc könyvespolcom. Az, hogy mit veszek le róla, elsősorban hangulatomtól függ. Ha rossz passzban vagyok, Fekete István népszerű önéletrajzi regényét választom, hiszen ez éppen arról szól, hogy a legkegyetlenebb sorscsapásokat is fel lehet oldani derűs hangulattal. Abból pedig nagyanyáinknak – akik generációjának sorsáról az egész mű szól – bőven kijutott. A bölcs öregember prousti technikával eleveníti fel gyermek- és ifjúkorát ebben a könyvben, melyet nem sokkal halála előtt fejezett be. Az egymásra toluló emlékek látszólag szeszélyesek, de mindig a cél irányába igazodó rendet követik. Az önéletrajz az író 14 éves korában, a világháború kitörésének napján zárul.

A Ballagó idő messze túlmutat a megélt eseményeken: bevezet Fekete István különös hangulatokkal teli világába, beavat megérzéseibe, legbensőbb titkaiba.

A kötet egyfajta fénykép mindazokról, akik emberségét formálták. Ez a könyv szerintem kihúzza az embert az elkeseredettségből, és megtanulhatjuk belőle, hogy a bajt nem lehet méreggel megoldani. Ezért szeretek olvasni. Mert a világirodalom a tapasztalatok kincsestára, melyből egy egész életre fel lehet vértezni magunkat."

Olvasóink írták

  • 1. Kiss Zoltán 2007. október 31. 17:35
    „Tisztelt szerkesztőség!

    DR.Pajor László magatartása, viselkedése mint a kollégáival mint a betegeivel szemben hagy némi kívánni valót! A modortalan, bunkó viselkedése már untoleranciát eredményez! Az igazi paraszt megtestesítője a szegedi Urológián!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, programajánlata van? Rangos versenyt nyert gyermeke? Írja meg! Címünk:… Tovább olvasom